Löfven duckade för kärnkraftsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren pressades på ett svar om han vill bygga fler kärnkraftsverk eller inte. Men svaret uteblev.   I stället anklagade han statsministern för att ljuga.

Jan Björklund gick till angrepp på Löfven och menade att Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson gett besked om att det är partiets ståndpunkt att inte bygga fler kärnkraftverk, något han menar är förödande för klimatpolitiken.

– Det enskilt största frågan är nu hur vi ska göra med de kärnkraftsverk som går ur tiden. Vi på den här sidan har sagt att vi accepterar nya kärnkraftsverk som ersätter de gamla. Men Stefan Löfven, hur ska ni nu göra, ska ni återinföra den gamla förbudslagen? frågade Jan Björklund.

Partiledardebatt oktober 2013

Vill komma överens

Stefan Löfven svarade att man söker en blocköverskridande överenskommelse i frågan och fortsatte sedan att tala om hur Sverige i dag missar 14 av 16 miljömål.

Björklund pressade Stefan Löfven på hur överenskommelsen ska se ut.

– Jag väntar fortfarande på svar från er om en överenskommelse. Låt oss sätta oss ned och tala om det, svarade Löfven.

”Känns som åttiotalet”

Jonas Sjöstedt gav sig in i debatten och anklagade Björklund för att leva kvar i åttiotalet.

-Det känns som åttiotal när Björklund talar: kärnkraften är framtiden, euro funkar toppen och vi ska gå med i Nato. Det har hänt en hel del sen dess, Björklund.

Kontringen från Jan Björklund kom fort.

– Ja det bästa som hänt är att kommunismen har fallit.

– Åttiotalet igen, Björklund, grattis, replikerade Sjöstedt.

”Flexibel inställning till sanningen”

Även Fredrik Reinfeldt gick hårt åt mot Stefan Löfven.

– Stefan Löfven höll ett anförande här som inte har någon täckning i budgeten. Det är ju chockartat om olyckan skulle vara framme, vilken sorts klimatpolitik ska vi då vakna upp till? Ni har inga pengar till detta och vilka är målen? undrade statsministern.

– Fredrik Reinfeldt, det är synd att påstå att någon ljuger men du har en synnerligen flexibel inställning till sanningen. Det är klart att vi ska ta oss an klimatmålet, svarade Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2013

Mer i ämnet