Statsminister Stefan Löfven (S) höll tal till nationen i SVT den 22 mars. Foto: SVT

På söndag håller statsministern tal till nationen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag, 22 november, håller statsminister Stefan Löfven (S) tal till nationen – med anledning av coronapandemin. 

–  Det kommer att vara ett förmaningstal. Löfven kommer understryka krisen, riskerna i den situation vi befinner oss i, och han kommer uppmana människor att följa reglerna och rekommendationerna, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Sverige är under hård prövning och det kommer bli värre. Jag vill uppmana svenska folket att göra sin plikt för att minska smittspridningen. Tillsammans kan vi vända utvecklingen, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

I Sverige är det sällsynt att statsministern håller tal till nationen. Räknar man inte med talet Stefan Löfven håller i morgon, har det hittills bara hänt tre gånger tidigare.

Coronapandemin

”Ovanligt att man håller den typen av tal”

– Vi har ingen sådan tradition. Det hände ju i våras under coronakrisen, men dessförinnan har det bara hänt vid ett fåtal tillfällen. Det är väldigt ovanligt att man håller den typen av tal till nationen i Sverige, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Knutson tror, att en av anledningarna till att statsministern väljer att hålla tal i morgon, är för att visa att det är regeringen som styr riket.

Stefan Löfven som bestämmer

– I våras fick ju regeringen kritik för att man förlitade sig för mycket på Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt för regeringen och Stefan Löfven att visa att det är regeringen som bestämmer och styr riket. 

Senast Stefan Löfven höll tal till nationen var den 22 mars, också då med anledning av coronapandemin.

Talet kommer att webbsändas på regeringens hemsida och på Regeringskansliets Youtube med start 19.01. Du kan även se talet här på vår hemsida, på SVT 2 och på SVT Play.

Tidigare tal till nationen:

Carl Bildt 1992: När Lasermannen, som sköt elva personer i Stockholm och Uppsala under perioden 1991-1992, härjade i landet.

Göran Persson 2003: Efter mordet på utrikesministern Anna Lindh.

Stefan Löfven 2020: Höll tal med anledning av coronapandemin den 22 mars. I morgon, söndag, håller Löfven tal igen – av samma anledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet