Foto: Svt

Stopp för skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon har Skatteverket rätt att begära ut information om svenskar som misstänks gömma pengar där.

De så kallade skatteparadisen blir färre och färre. Senast i raden att lätta på banksekretessen och skriva på ett informationsutbytesavtal med Sverige är Schweiz.

-Äntligen har vi möjlighet att hämta hem information från Schweiz. Det har vi alltså inte haft tidigare. Det gäller sådan information som bankkontouppgifter till exempel, säger Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Ingen vet säkert hur många miljarder det handlar om. Men Skatteverket uppskattar att ungefär 70.000 svenskar har konton i Schweiz, många av dem för att smita undan svenska skatteregler. Men från och med i morgon ökar risken för skattefusket och det kan vara hög tid att skicka hem sina slantar.

-Vi har utredningar som ligger och väntar, där vi kommer att begära ut information från Schweiz direkt efter femte augusti, säger Margareta Nyström.

Banksekretessen upphör

Schweiz är det senaste i raden av länder att skriva på ett så kallat informationsutbytesavtal med Sverige. Tidigare har avtal tecknats med ett trettiotal andra forna skatteparadis. Isle of man, Luxemburg, Monaco och Barbados är några av dem. Det innebär att banksekretessen i länderna upphör och Skatteverket kan vid misstanke begära ut information om svenskar som man tror har pengar undanstoppade där.

-Det gör ju att många blir oroliga och tycker att det är dags att ta hem pengarna, säger Staffan Andersson, skattejurist.

Han har de senaste åren hjälp 250 personer att göra så kallade frivilliga rättelser. Det innebär att man självmant talar om att man har pengar utomlands och får då betala av skatten för de senaste fem åren. Plus ränta. Men man slipper skattetillägg och risken att bli anmäld för skattebrott. De senaste 2,5 åren har totalt 2500 personer gjort en sådan rättelse, hälften av dem har haft pengar i just Schweiz.

Hittills har de frivilliga rättelserna dragit in drygt en miljard kronor i skatteintäkter uppger Skatteverket som gläds åt det nya avtalet med Schweiz.

-Snart finns inga skatteparadis kvar längre, säger Margareta Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer