Unga tjejer som lär sig programmera. Foto: Privat

Stor brist på programmerare – kvinnor lockas till yrket

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av en typisk programmerare är en vit högutbildad vit man. Den bilden vill nu branschen förändra för att möta den stora brist på programmerare som Sverige har. Nu ska fler kvinnor lockas till att börja koda.

Stereotypen av en ”datanörd” håller dock på att förändras, då allt fler kvinnor lockas av att bli programmerare. Men det går för långsamt för branschen. Om fyra år kommer det att saknas 60.000 programmerare i Sverige, enligt en prognos från IT & Telekomföretagen. EU-kommissionen uppskattar att 750.000 programmerare inom EU kommer att saknas 2020. Därför lanserar EU ett samarbete mellan EU-länderna för att möta den digitala kompetensbristen inom unionen.

”Måste vara smarta”

Svenska Frida Larsson som arbetar på ett företag som snabbutbildar systemutvecklare, programmerare och it-konsulter, var en av de som var inbjudna till Bryssel för att delta på en konferens om hur man ska lösa bristen inom yrkesgruppen. Där diskuterade hon tillsammans med representanter från universitet och högskolor hur man ska kunna locka nya målgrupper till att vilja utbilda sig till programmerare.

Frida Larsson Foto: Privat

– Skolorna har haft svårt att attrahera en bred målgrupp till utbildningarna. Den klassiska bilden av en programmerare är en högutbildad vit man och man har inte lyckats förändra den bilden i tillräckligt stor utsträckning, säger Frida Larsson.

På hennes företag satsar man särskilt på att locka kvinnor, bland annat genom att lyfta fram kvinnliga förebilder och särskilt stötta kvinnorna i interna nätverk. Och de har kommit en bit på väg, i dagsläget har de 30 procent kvinnor på sina kurser.

– Men vi måste vara smarta för att hitta kvinnorna, för att lyckas hålla oss i framkant inom it.

Samarbetar med kvinnliga nätverk

Tillsammans med olika nätverk för kvinnliga programmerare – som Tjejer kodar och Pink programming, försöker man attrahera unga kvinnor att välja branschen. Vid ett öppet hus på utbildningsföretaget träffades 110 tjejer för att få lära sig grunderna i programmering.

– Eftersom vi erbjuder en intensivutbildning på 12 veckor kan det vara ett mindre steg för vissa än att gå en renodlad universitetsutbildning. Då kan vi nå en målgrupp med människor som kanske tidigare utbildat sig till något annat men vill byta karriär, säger Frida Larsson.

Branschen efterfrågar särskilt kvinnor, märker Frida Larsson – för att kunna möta kraven på en jämställd arbetsplats, men också för att möta konsumenterna som använder sig av it-tjänsterna. Företaget skissar också på ett nytt samarbete med samarbetspartners, där man tittar på hur man ska locka nyanlända svenskar till att utbilda sig inom branschen.

– Det är en utmaning att lyckas fylla bristen och det privata näringslivet måste göra sitt. Det går inte bara att förlita sig på politikerna, säger Frida Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.