Genrebild. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Omfattande it-attack mot flera svenska storföretag

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande it-attack mot flera stora svenska företag pågår sedan en vecka tillbaka, skriver Sveriges Radio Ekot. Hackare har via skadlig kod angripit hundratals datorer – och företagen kan nu tvingas på mångmiljonbelopp, enligt polisen.

Polisen inledde i början av hösten ett samarbete med andra europeiska polismyndigheter och privata företag som sysslar med it-säkrhet.

Det var genom detta samarbete som man upptäckte attacken mot minst ett dussintal svenska företag i fredags förra veckan.

Bland de drabbade finns några av Sveriges största företag.

– Vi brukar se några attacker i veckan, men den här gången brakade det loss ordentligt och på bara ett par timmar hade flera hundra datorer blivit angripna, säger Jan Olsson vid polisen it-säkerhetsavdelning.

– Och det pågår fortfarande, senast i natt upptäckte vi ytterligare två angrepp som är del av den här attacken.

Krävs på mångmiljonbelopp

Attacken har skett med hjälp av så kallad ransomware, som i korthet går ut på att kryptera viktiga filer i det angripna systemet och därefter kräva en lösensumma för att låsa upp filerna igen.

Företagen kan på så vis tvingas betala allt från en miljon till uppemot 25 till 30 miljoner kronor.

Enligt Jan Olsson är det vanligt att företag som drabbas av sådana här attacker betalar hackarna utan att kontakta polisen.

– Att få tillbaka de här filerna är skillnaden på liv och död för många företag, säger han.

Köper attacker via darknet

Jakten på de skyldiga är för det mesta snårig historia. De som vill utföra attacker av den här typen kan köpa tjänsten via darknet och då ingår allt från själva attacken till pengatvätt, enligt Jan Olsson.

I nuläget har man ingen misstänkt för den omfattande attacken men polisen uppmanar alla företag att göra polisanmälningar för att polisen ska kunna ge ärendena högre prioritet.

– På det sättet kan vi avsätta mer resurser för att jobba med det här, säger Jan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.