Stor skillnad i vård av hjärtflimmer

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtflimmer kan botas med en ny metod. Möjligheten att få rätt vård beror dock helt på vilket landsting man tillhör. Men nu skärper Socialstyrelsen riktlinjerna, uppger Rapport.

Enligt de nya riktlinjerna ska pati- enter med återkommande flimmerproblem erbjudas sk ablation. Behandlingen innebär att en slang förs upp från ljumsken till hjärtat där de delar som orsakar flimret bränns bort.

Omkring 2.000 svenskar behöver denna behandling varje år, enligt Social- styrelsen. I fjol behandlades dock endast 362 patienter med denna metod.

Orsaken är att det saknas läkare för att utföra behandlingen, och att labben på sjukhusen används till andra ingrepp.

”Djupt orättvist”

Att möjligheten till behandling är olika mellan landstingen är mycket dåligt, anser Håkan Walfridsson, hjärtläkare vid Linköpings Universitetssjukhus.

-Det är djupt orättvist och ganska tragiskt för de som bor i de landstingen. På den väntelista som finns har vi tagit reda på att var tionde dag är en patient på väntelistan sjukskriven. Så vi har höga sjuktal i den här gruppen, säger Håkan Walfridsson till Rapport.

I dag är väntetiden för ablationsbehandling i bästa fall tre-fyra månader, men oftast handlar det om år eller ingen hjälp alls.

Fakta: Hjärtflimmer

Hjärtflimmer innebär att hjärtat slår hårt och oregelbundet. Det är oftast ofarligt, men väldigt obehagligt för den drabbade.

Hjärtflimmer kan utgå antingen från hjärtats förmak, s.k. förmaksflimmer, eller från dess kammare, s.k. kammarflimmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.