SVT:s reporter vittnar om stora förseningar och dålig information på Stockholms central där många tåg är försenade. Foto: Sofia Lindahl/SVT

Stora störningar i tågtrafiken i hela Sverige – Nu rullar trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen drabbades Trafikverket av IT-störningar som orsakade stora störningar i tågtrafiken över hela landet. Strax efter klockan sju på morgonen började systemen komma igång igen.
– Anledningen till dessa störningar var en överbelastning hos vår internetleverantören. Nu ska tågtrafiken rulla och allt ska fungera, säger Sven Lindberg, pressjour vid Trafikverket.

Trafikverket drabbades under natten mot onsdagen och under onsdagsmorgonen av stora IT-störningar som gjorde att hemsidan låg nere, det innebar att resenärer inte kunde få information om de förseningar som uppstod.

– Flera system påverkades av IT-störningen, bland annat våra körrullsystem som visar var tågen befinner sig. De flesta system är igång nu, men problemen är inte helt lösta, fortsatta förseningar är att vänta, säger Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Tågtrafiken i hela Sverige påverkas

Morgontrafiken i hela Sverige påverkades av IT-störningarna.

– Ja, när morgontrafiken nu börjar komma igång så blir det förseningar. Men det är inte helt stopp. Man får iväg en del tåg, säger Pär Aronsson.

Använder Facebook för att sprida information

På Trafikverkets Facebooksida skriver man också att felsökning pågår.

– Jag vet att man lagt ut uppdateringar på Trafikverkets Facebook, så den kan man följa för att få information, säger Pär Aronsson.

Problemen innebar att Trafikverket inte heller kunde sända mail för att uppdatera information om de tågstörningar som uppstod.

Misstänker ni att ert IT-system utsatts för sabotage?

– Jag kan inte spekulera i det. Just nu felsöker vi, säger Pär Aronsson.

Kontakta tågbolag

Trafikverket uppmanar den som ska ut och åka tåg under morgonen att kontakta sitt lokala tågbolag för att få mer information.

Vid 07.20 under onsdagsmorgonen fungerade Trafikverkets hemsida igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.