Det stormar på nätet mot Fredrik Reinfeldts uttalande om ”etniska svenskar” och arbetslösheten Foto: Scanpix

Storm på nätet om Reinfeldts uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Statsminster Fredrik Reinfeldt har orsakat en smärre storm på Twitter och andra nätforum. I en intervju med TT på måndagen sade han att arbetslösheten är mycket låg om man ”tittar på etniska svenskar mitt i livet”.

Kommentarerna är sorgsna, arga, ironiska och i vissa fall uppskattande. Det talas om en ”twitterbävning”.

”Reinfeldt blir obehaglig”, är en kommentar. ”På vilka villkor spelar du, Reinfeldt? Sverigedemokraternas”, är en annan.

Storm mot Reinfeldt

På nätforumet Flashback kallas uttalandet för ”rasistchock”.

De mera uppskattande kommentarerna till statsministerns uttalande går ut på att han bara visar att det är invandringen som orsakar arbetslöshet.

”När Reinfeldt sade att etniska svenskar i grunden är barbarer var det lugnt, men när han säger att de jobbar blir det ramaskri på Södermalm”,  skriver Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

”Det där kan bli jobbigt för honom, tror jag”, skriver Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen.

”Vad håller statsminister Reinfeldt på med? Om uttalandet till TT om ”etniska svenskar” och arbetslösheten stämmer är det djupt oroväckande”,  skriver Helle Klein, före detta ledarskribent på Aftonbladet

Vissa twittrare och bloggare vill tolka statsministerns ord lite mera positivt.

”Tänk om Reinfeldts uttalande startar en debatt om hur arbetslösheten bland utlandsfödda kan minskas”, skriver Markus Uvell, vd för tankesmedjan Timbro.

”Täbygrannar”

På Twitter användes bland annat ämnena #ReinfeldtTT och #Svenskarmittilivet. Flera ifrågasatte varför man skulle särskilja ”etniska svenskar”.

Den liberala debattören Isobel Hadley-Kamptz skrev: ”Det är ju milt sagt bekymmersamt om Reinfeldt inte anser att problem är problem förrän de drabbar hans Täbygrannar, ja.”

Det förra MP-språkröret Maria Wetterstrand skriver: ”Eller förresten, begreppet ”etnisk svensk” är faktiskt väldigt knäppt i alla sammanhang jag kan komma på”.

Men framför allt var det vänsterdebattörer som reagerade och började raljera med Reinfeldts uttalande.

Men även liberala ledarskribenter,  som Marcus Bohlin,  reagerade:

”Räknar man bara etniska svenskar i medelåldern så har vi i Sverige inte ett enda ensamkommande flyktingbarn.”

Otäckt, säger Löfven

S-ledaren Stefan Löfven reagerar kraftigt på Fredrik Reinfeldts uttalande om ”etniska svenskar i mitten av livet”. Han anser att det är ett försök av Reinfeldt att dribbla bort problemen med den höga arbetslösheten.

-Jag tycker att det är otäckt att en statsminister i Sverige pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dom, säger Löfven till TT.

-Man pekar ut vissa grupper och säger att det är de som är problemet, utan att ha en tillstymmelse till lösning. Man pekar ut och säger att detta är inget problem för det är de som är arbetslösa. Arbetslösheten är obehaglig för alla människor, säger Löfven.

-Jag tycker att de tär ett oerhört slarvigt uttryck som inte är värdigt en statsminister, säger han.

Ny retorik i debatten?

Centerpartiets riksdagsledamot Abir Al-Sahlani är besviken på Fredrik Reinfeldt.

-Jag tycker att det är jättetråkigt att en statsminister använder den här skiljelinjen. Genom att inte nämna de andra, så utmålar han dem som syndabockar, som något dåligt och att svenskar är så mycket duktigare, säger hon till TT.

-Diskrimineringsombudsmannen har ju gjort undersökningar som visar att män med muslimsktklingande namn har 50 procents mindre chans att komma på en arbetsintervju även om de har exakt samma meriter som en man med svenskt namn.

Frågan är om vi nu är på väg mot en ny retorik i den politiska debatten.

-Det finns vissa politiker som tror att om man tar debatten på det här sättet, så rycker man undan mattan för Sverigedemokraterna. Det tror inte jag. Argumenten måste vara rena och värderingsbaserade. Men jag tror inte att han kommer att göra om det, och jag hoppas att Moderaterna inte tänker så heller, säger Abir Al-Sahlani.

Åkesson välkomnar

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson välkomnar statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande.

-Det är glädjande att statsministern kommit till insikt angående en av många negativa konsekvenser av hans ansvarslösa invandringspolitik, säger Åkesson till Nyheter24.

Han hänvisar till att Reinfeldt i en debatt med Åkesson 2010 kritiserat SD för att vilja definiera vilka som är svenskar. ”Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det”, sade Reinfeldt då.

Samtidigt får Reinfeldt kritik av borgerliga politiker. Centerns Fredrick Federley säger till Aftonbladet att Reinfeldt spelar SD i händerna.

-Han spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har, säger han till tidningen.

Reinfeldt förklarar

Flera borgerliga politiker försvarade däremot Reinfeldt och framhöll att statistiken just visar att arbetslösheten är högre för bland andra invandrare och ungdomar.

Ordförande i arbetsmarknadsutskottet Tomas Tobé (M) skrev: ”Att utrikes födda har lägre sysselsättning är ett viktigt samhällsproblem att belysa. Det krävs mer för att nå full sysselsättning.”

I en skriftlig kommentar till TT förklarar sig statsministern.

”Våra meningsmotståndare hävdar att vi har massarbetslöshet i Sverige. Vi menar att Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda”, skriver Reinfeldt och fortsätter:

”Statistiken talar sitt tydliga språk”. Bland inrikesfödda mellan 25 och 54 år är arbetslösheten 3,4 procent, skriver han och syftar på siffror för mars månad.

Motsvarande siffror för unga, väl medvetna om att det måttet innehåller en stor grupp heltidsstuderande, är 25,5 procent och för utrikesfödda mellan 25-54 år 14,8 procent.

Reinfeldt hänvisar också till att regeringen genomfört viktiga reformer som bidragit till att sysselsättningen ökat i dessa grupper, men att ytterligare åtgärder måste till.

Inte första gången

Det är inte första gången som Fredrik Reinfeldt tar upp frågan om arbetslösheten bland utrikes födda.

-Ska vi vara ärliga så är en hel del av jobbproblematiken kopplad till utrikes födda, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i en intervju i Dagens Nyheter  i början av april.

I intervjun påpekar Reinfeldt att den största arbetslösheten finns bland unga utlandsfödda och berättar om en 17-åring från Afghanistan.

-Han var rätt typisk för detta. Han hade gått 1-1,5 års utbildning i Afghanistan. Han möter ett land där vi förutsätter att man har åtminstone 12-13 års utbildning. De ska konkurrera på samma arbetsmarknad, sade statsministern till tidningen.

Så sade Reinfeldt till TT

”TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.”

Inte så stor skillnad

2006 var arbetslösheten bland inrikesfödda 25-54 år 3,3 procent sista kvartalet. Motsvarande siffra första kvartalet 2012 är 3,8 procent.

För utrikesfödda var arbetslösheten under 2006 års sista kvartal 11,2 procent och 14,8 procent första kvartalet 2012. För båda grupperna sammantaget var arbetslösheten 4,5 procent 2006 och 5,8 2012.

Siffrorna visar alltså att den problembild som Fredrik Reinfeldt lyfter fram i stort sett var densamma 2006, då allianspartierna beskrev situationen som massarbetslöshet. Även då var arbetslösheten påtagligt mycket lägre i gruppen inrikesfödda 25-54 år än för utrikesfödda.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm mot Reinfeldt

Mer i ämnet