Arkivbild Foto: TT

Polissystem utslaget i ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

I ett dygn var det stora störningar i kommunikationssystemet Rakel, som bland annat används av polisen. På lördagsförmiddagen trodde man att det kunde röra sig om ett sabotage men senare visade det sig att så inte var fallet.

Felet berörde ett område i Stockholm och Stockholmspolisen tvingades att använda reservrutiner för att kommunicera med sina patruller. Problemen började under fredagseftermiddagen och först vid 16-tiden på lördagen har felet lokaliserats och åtgärdats.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som ansvarar för driften av Rakel, orsakades problemen av ett tekniskt fel i hårdvaran.

Det fanns tidigare misstankar om att det kunde röra sig om ett sabotage men så var det inte, enligt MSB.

Rakel används även av andra samhällsviktiga myndigheter, till exempel Försvarsmakten och sjukvården.

Polisen vet inte vad som orsakat störningen men har inlett en förundersökning.

– Det är bekymmersamt om systemet Rakel går ner. I ett begränsat område går det inte att kommunicera mellan våra radiobilar och det är bekymmersamt för polisen. Men allmänheten behöver inte känna oro. Vi hanterar detta på annat sätt just nu.

Startade i går eftermiddag

Enligt Mats Hammarstam, enhetschef på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap och ansvarig för driften av Rakel, är det delar av Stockholm som är drabbat.

– Det är en begränsad funktionalitet på en litet område i Stockholm och vi jobbar med felsökningen, säger Mats Hammarstam till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer