Foto: Scanpix

Störningssändare slår ut villalarmen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att inbrottstjuvar använder sig av störningssändare som kan slå ut villalarmen. Och nu rekommenderar vaktbolagen att privatpersoner ska komplettera inbrottslarmen.

Villaägarna har aktiverat sina larm när de har gått hemifrån – men ändå har någon kunnat göra inbrott utan att larmen utlösts.

Bara i Danderyd utanför Stockholm har det varit ett tiotal sådana händelser den senaste tiden. Det uppger polisen för Dagens Nyheter.

Eftersom alla de larm som inte fungerat är trådlösa och använder sig av GSM-teknik misstänker polisen att tjuvarna slår ut larmen med störningssändare. Utan tillstånd är störningssändare olagliga i Sverige, men utomlands går de att köpa billigt och de är enkla att använda om man vill bryta mobilkommunikation.

Securitas Direct som installerat en del av de larm som slagits ut rekommenderar att kunder med GSM-larm kompletterar med en fast anslutning till larmet.

–Vi säger inte att våra larm är hundra procent säkra. Det finns inga sådana skydd, säger företagets presskontakt Bänkt Olsson till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.