Tomas Undin,förhandlingschef på Teknikföretagen, presenterade ett ovanligt motbud på onsdagens presskonferens. Foto: Karin Wesslen/TT

Stort avstånd och ovanligt besked inför avtalsrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Industrifacken IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer begär ökningar på 4,4 procent inför den kommande lönerörelsen. Teknikföretagen har svarat med ett ovanligt motbud på 2,0 procent plus ett engångsbelopp på 3 000 kronor.

Utöver de mer än hundra tusen medarbetare inom industrin påverkas även andra avtalsförhandlingar eftersom industriavtalet fungerar som ett riktmärke andra branscher utgår ifrån.

De lönekrav som industrifacken nu har presenterat inför förhandlingarna är samma krav som meddelades i oktober.

– Vi har inte ändrat våra utgångspunkter och positioner. Det vi ser som är glädjande är att tredje kvartalet gick väldigt mycket bättre för industrin och att inflationen inte steg så mycket som man hade trott, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande på Sveriges ingenjörer, på onsdagens presskonferens.

Ovanligt besked

Teknikföretagens motbud på 2 procent löneökning är första gången arbetsgivarna presenterar en precis siffra innan förhandlingarna startat. Det svåra ekonomiska läget förklaras vara anledningen till att arbetsgivarna nu väljer att gå ut med detta ovanliga besked.

– Den allmänna diskussionen gör att det finns anledning för oss att sätta ned foten tidigt, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin.

Skenande inflation

Avtalsrörelsen som inleds vid årsskiftet kommer efter en period med rekordhög inflation. Att företagen skulle kompensera löntagarna för detta tycker Tomas Undin är orimligt.

– Det utgår från att några har förlorat och några har vunnit på den höga inflationen. Men den höga inflationen slår mot både arbetstagare och företagen, säger han till SVT.

Från fackförbunden menar man att kraven på lönehöjningarna inte görs i jakt på att komma ikapp inflationen.

– Avtalsrörelsen kan inte kompensera för den höga inflationen. Vi gör en upptaktning, men det beror inte på inflationen utan att det finns ett utrymme i svenska industriföretag. Vi anser att det finns en möjlighet att långsiktigt öka lönekraven, säger Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.