Carl Bildt, Hillary Clinton och Fredrik Reinfeldt på pressträffen på Rosenbad. Foto: SVTVisa alla (11)
Visa alla (11)

Intensivt besök i Stockholm för Clinton

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Hillary Clinton är på Sverigebesök. I morse tog hon båten ut i Stockholms skärgård, där hon höll möte med utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström.

M/S Riddarholmen styrde färden mot Vaxholm där försvarsminister Karin Enström stod och väntade på kajen. Bildt och Clinton gick av och hälsade på människor som stod vid avspärrningarna, innan de tillsammans med Enström gick på båten för att fortsätta turen.

Under båtresan höll sig Hillary Clinton, Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström för sig själva och gav inga kommentarer till journalisterna på båten.

Som planerat anlände Clinton och Bildt till Stadsgårdskajen vid Fotografiska museet i Stockholm kring klockan 14. Där togs hon emot av kronprinsessan Victoria och miljöminister Lena Ek.

-I am thrilled to be here, sade Clinton till kronprinsessan innan de gick in på museet för klimatöverläggningar.

På Fotografiska museet drog sig Hillary Clinton undan för ett kort rundabordssamtal med bland andra Lena Ek och kronprinsessan Victoria. Sedan anslöt de till den konferens om kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar (SLCP) som hölls på museet.

-Sverige är en global ledare när det gäller klimatfrågan, sade Clinton entusiastiskt när hon gick upp i talarstolen.

-I dag drar Sverige och USA igång en global kampanj för att minska kunskapsluckorna om SLCP.

Unikt besök

Hillary Clintons besök är sällsynt, det är det första enskilda bilaterala besöket av en amerikansk utrikesminister sedan 1976 då Henry Kissinger tillbringade en majdag i Stockholm.

Clinton är på rundresa i Norden och Kaukasien under en dryg vecka. Med den svenska regeringen ska hon bland annat tala framtiden i Afghanistan och utvecklingen i Mellanöstern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer