Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i Agenda. Foto: SVT

Ministern om sjukskrivningarna: Jag ska ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll gästade Agendas studio för att tala om de som blivit av med sin sjukpenning, samt de ökande långtidssjukskrivningarna.

– Försäkringskassan och sjukvården måste ha bättre kommunikation, säger hon.

Som ett inslag i SVT Agenda visar har Adam, som egentligen heter något annat, blivit av med sin sjukpenning på grund av nya handläggningsrutiner från Försäkringskassan. Däremot har inte hans läkare ändrat bedömning av sin arbetsförmåga – han kan inte arbeta.

Vill ändra lagen

Annika Strandhäll säger att det är beklagligt när ”den enskilde” drabbas på det här sättet, och att dålig kommunikation mellan Försäkringskassan och sjukvården, samt Försäkringskassans handläggningsrutiner ligger bakom dessa problem.

Agenda

Strandhäll hänvisar till två domar som ligger till stöd för Försäkringskassans nya rutiner, som hon vill ändra på.

Gör Försäkringskassan fel i det här fallet?

– Nej, Försäkringskassan gör det som lagstiftningen och de här domarna säger att de måste göra. men det verktyget har ju jag, att kunna komma tillbaks med ett förslag om förändrad lagstiftning som ger Föräkringskassan ett verktyg att bedöma enligt de gamla handläggningsrutinerna.

Så du ska ändra lagen alltså?

– Ja, det ska jag göra. Och vi kommer att komma tillbaks bara inom de närmsta veckorna som ger Försäkringskassan det lagstödet.

”Det är helt okej”

Sedan styrdes samtalet mot antalet långtidssjukrivna. Som Agenda-inslaget visar är de som varit sjukskrivna i mer än 2,5 år tillbaka på samma nivå som innan Alliansen införde den bortre tidsgränsen.

Är det okej tycker du?

– Det är faktiskt helt okej. Anledningen till att det sjönk till de nivåerna är ju för att människor blev utförsäkrade och inte tilläts vara sjukskivna. Och det är klart att då sjunker antalet ner på 1.500 långtidssjukrivna i ett land på 10 miljoner invånare. Alla inser att det är helt orimliga siffror. När vi då tar bort den bortre tidsgränsen så är det klart att då syns de sjukfallen som borgarna försökte gömma.

På frågan om hur länge man egentligen får vara sjukskriven svarade inte ministern konkret, utan sa att, ”om man är sjuk så ska man vara i sjukförsäkringen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet