Strid om socialbidrag till papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär var tionde kommun gav förra året ekonomiskt bistånd till personer utan uppehållstillstånd, det visar siffror som SVT har tagit fram. Och frågan om kommuner ska ge den typen av bistånd eller inte vållar politisk strid.

- Det som fått nej ska lämna landet. Man kan inte ge så dubbla signaler, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

Enligt prejudicerande domar behöver inte landets kommuner i dag  ge ekonomiskt bistånd (socialbidrag) till den som fått nej på sin asylansökan men ändå stannar i Sverige. Men om kommunen själv vill så kan den göra det.

”Ska inte ha barn som fryser”

SVT har frågat alla landets kommuner och resultat visar att det förra året var knappt tio procent som gav någon form av ekonomiskt stöd till personer utan uppehållstillstånd.

I de allra flesta fall handlar det om akuta pengar så kallat nödbistånd, men det finns också exempel där familjer får mer långvarigt stöd, exempelvis i Stockholm och Malmö. I Malmö handlar det om runt 150 familjer, i Stockholm om ett tiotal barnfamiljer.

– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut. Vi ska inte ha barn i Stockholm som fryser när det är kallt eller som är oroliga över att inte ha mat på bordet, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm.

Det är just den typen av ekonomiskt stöd som Moderaterna vill sätt stopp för.

Är det ett stort problem?

– Ja, jag tycker att det är ett problem att vi inte är tydliga i Sverige. Det kan inte vara så att man ger socialbidrag under en längre tid, som om man hade rätt att stanna, säger Ulf Kristersson, som också varit socialborgarråd i just Stockholm 2006-2010.

”Barnfamiljer kan inte ha det hur dåligt som helst”

I både Stockholm och Malmö är Socialdemokraterna med och styr kommunerna. Och i riksdagen tycker partiet att det stöd som de båda kommunerna ger är rimligt.

Men Stefan Löfven brukar ju säga att ett ja ska vara ett ja och ett nej ska vara ett nej, hur går det där ihop?

– Jag tycker nog att det går ihop. De här människorna lever här olagligt, absolut, de har fått ett beslut att de inte får vistas här och ska återvända till sina hemländer. Men jag tror att de flesta av oss förstår att man inte kan låta barnfamiljer ha det hur dåligt som helst, säger Anna-Lena Sörensen, talesperson för Socialdemokraterna i sociala frågor i riksdagen.

Fakta: Så gjordes undersökningen

SVT Nyheter har frågat samtliga av Sveriges kommuner. Av 290 tillfrågade kommuner svarade 244 kommuner, det vill säga drygt åttiofyra procent.

Av 244 kommuner har 23 kommuner betalat ut försörjningsstöd till personer som inte fått uppehållstillstånd men som ändå finns kvar i landet, så kallade papperslösa. Alltså knappt var tionde kommun.

De kommuner som har betalat ut pengar till papperslösa är Boden, Botkyrka, Gotland, Göteborg, Hässleholm, Karlskoga, Karlskrona, Landskrona, Malmö, Malung, Mönsterås, Ronneby, Sigtuna, Stockholm, Sundsvall, Sunne, Trollhättan, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vimmerby, Ödeshög, Östra Göinge. 

De flesta kommuner har betalat ut så kallat ”akut nödbistånd”. Sveriges kommuner och Landsting (SKL) beskriver akut nödbistånd så här ”tillfälligt bistånd för akuta åtgärder så att den enskilde kan undvika nöd”.

Research: Marléne Dahlin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.