Strid om stöd till somalier

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen lovar runt 300 miljoner kronor extra till de kommuner som tar emot somaliska anhöriginvandrare. Men flera kommuner menar att det är för lite för att täcka ökade kostnader för bland annat socialbidrag.

–Det är moraliskt helt förkastligt att staten lämpar över kostnaderna på kommunen, säger Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö.

Regeringen räknar med att det kommer 27.000 somaliska anhöriginvandrare till Sverige fram till 2014. Ökningen beror på en dom i migrationsöverdomstolen från januari i år som öppnar för DNA-test för att bevisa familjeband.

Växjö kommun har gjort en beräkning på att det kommer närmare 500 barn och vuxna till kommunen nästa år.

–Nu har vi att göra med en väldigt stor invandring av personer med extremt dålig utbildningsbakgrund och som blir beroende av socialbidrag under lång tid och det få kommunen betala, säger kommunalrådet Bo Frank (M).

”Täcker inte kostnaderna”

Flera kommuner har varit oroade över att en del av de somalier som nu kommer inte genererar statliga pengar för kommunens sk etableringsinsatser. Enligt gällande lag får det inte dröja mer än två år från att en flykting kommer till en kommun tills dess att anhöriga ansöker som anknytningsärende.

Nu lovar integrationsministern ett tillfälligt undantag från tvåårsgränsen. Regeringen skjuter till runt 300 miljoner kronor i höstbudgeten till kommunerna.

–Jag vet det har varit en diskussion i flera kommuner där man sagt att nu kommer vi inte få ersättning för de somalier som kommer. Nu gör vi en lagändring som innebär att man får ersättning för alla. Vi tar det ansvar som staten har för invandringen, säger Erik Ullenhag (FP).

Men kommunpolitiker i Växjö och Borlänge säger till SVT att denna schablonersättning inte täcker kommunernas verkliga kostnader.

–För Växjös del kanske det handlar om 50-60 miljoner kronor om året och nu talar vi bara om kostnader för socialtjänst. Det kostar ju också pengar för skola och sjukvård och liknande, säger Bo Frank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer