Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Strukna slagord och öppning mot EU väcker intern kritik inom V

Publicerad

Kapitalismen ska inte längre krossas – och kravet på att lämna EU tas bort. Men förändringarna i Vänsterpartiets nya partiprogram väcker intern kritik.

– Det finns vänsterpartister som är redo att ta matchen, säger Lova Olsson, politikreporter på Ekot, i Politikbyrån.

Nyligen presenterade Vänsterpartiet ett förslag till nytt partiprogram för första gången på tio år.

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson är det bäddat för trubbel på partiets kongress i maj.

Politikbyrån

– Det finns många ”museivakter” som vill att allt ska vara som förr och de kommer naturligtvis ifrågasätta det här, säger han i Politikbyrån.

I det nya partiprogrammet används ordet socialist betydligt färre gånger än i det gamla. Dessutom står det inte längre att kapitalismen ska krossas och kravet på EU-utträde har tagits bort.

Intern kritik

Det sistnämnda kommer troligtvis leda till heta diskussioner enligt Lova Olsson, politikreporter på Ekot.

– Den största kritiken internt, som det låter nu, handlar om att programkommissionen föreslår att man ska ta bort utträdeskravet ur EU. Det finns två personer i själva programkommissionen som har reserverat sig mot det här, säger hon och fortsätter:

– Det finns också vänsterpartister utanför programkommissionen som är väldigt kritiska och som är redo att ta den här matchen på kongressen.

Men det är inte den enda interna kritiken.

– Det finns kritik om att begreppet arbetarklass inte används alls lika mycket i det här partiprogrammet som det gamla, säger Mats Knutson.

Partisekreteraren: Viktigt med schysst debatt

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler ser inte den interna kritiken som ett problem:

– Vi har ett samhälle där debatten ofta är väldigt svartvit och polariserad. Det tror jag gör att många känner att de inte vill delta i den, de kanske upplever den som obehaglig, säger han och tillägger:

– Men vi kan ju inte ha det så i Vänsterpartiet. Vi behöver diskutera saker, vi behöver komma fram till någonting tillsammans. Så för oss är det viktigt att kongressdebatten blir schysst och att folk klarar av att lyssna på varandra och att vi fattar demokratiska beslut som sedan respekteras.

I videon ovan berättar Aron Etzler varför V behöver ett nytt partiprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet