Studie: Yoga bästa medicinen mot ryggvärk

Uppdaterad
Publicerad

Ryggvärk drabbar de flesta svenskar någon gång i livet och är en vanlig orsak till sjukfrånvaro. För tio till femton procent är problemen så stora att de måste sjukskriva sig. Enligt en studie från Karolinska institutet kan medicinsk yoga minska antalet sjukdagar och vara kostnadseffektivt för vården.

– Vi har sett att yoga både ur ett hälsoperspektiv men också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv kan bli billigare och ge en större förbättring i arbetsförmåga hos de med lindriga rygg och nacksmärtor, säger Irene Jenssen professor i miljömedicin som lett projektet vid Karolinska institutet i Stockholm.

160 patienter deltog i studien

Syftet med den randomiserade studien var att undersöka effekten av medicinsk yoga och jämföra metoden med funktionell träning såsom sjukgymnastik eller att få råd från en ryggspecialist. 160 patienter med lindriga rygg och nacksmärtor deltog i studien. Gruppen delades in i tre grupper. De som deltog i medicinsk yoga. De som fick funktionell träning såsom sjukgymnastik och de som besökte en ryggspecialist och fick råd om träning.

Yogan och den funktionella träningen bestod av ledarledd träning de första sex veckorna. Därefter fick deltagarna i 12 månader svara på sms-frågor om träning, prestation på arbetet och sjukfrånvaro.

Bättre hälsoeffekter med yoga

Resultat visar att de som deltog i medicinsk yoga och funktionell träning fick bättre hälsoeffekter och färre sjukskrevs jämfört med de som endast fått råd om träning från en ryggspecialist. Enligt Irene Jenssen var yogan den träningsform som hade de största hälsoeffekterna bland patienterna.

– Vi såg att de bästa hälsoeffekterna fanns hos de patienter som tränade strukturerade och tränarledda yoga pass, som var anpassade för ryggbesvär, minst två gånger i veckan. Det var också yogan som hade den största följsamheten. Troligen beror det på att yoga går att utöva på många platser till exempel i hemmet, säger Irene Jenssen.

Kan spara samhället pengar

Tidiga insatser främjar alltså hälsan på ett positivt sätt. Enligt studien finns det goda och stora möjligheter till kostnadsbesparingar för samhället om patienter får träningsinstruktioner av ledare när de drabbas av lindrigare smärtor i rygg och nacke. Yogan är den billigare varianten eftersom den kan utövas på många platser och kräver få redskap, menar Irene Jenssen.

– När vi jämförde yogan med funktionell träning med sjukgymnast var besparingen ca 10.000 kr per patient och jämfört med läkarbesök och råd av en ryggspecialist så var besparingen ca 30.000 kr per patient, säger professor Irene Jensen.

Faktaruta: Ryggvärk

  • Ryggvärk drabbar nästan alla. Åtta av tio får ländryggssmärta någon gång i livet. Hälften får nackont någon gång. Fem-tio procent får långvariga besvär, mer än tre månader. Rygg- och nackont kostar samhället cirka 30 miljarder kronor varje år och är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning, källa SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering).
  • Medicinsk yoga bygger på enkla kundaliniyogaövningar och fokuserar på djupandning. Tekniken bygger på ett system för fysisk, mental och andlig träning där utövarna långsamt intar olika positioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.