”De stora frågorna här är inte lokala” säger en av dem SVT pratar med på torget i Surahammar inför valet. Foto: SVT

Suraborna vill ha mindre stök och levande centrum

Uppdaterad
Publicerad

Den brutna löftet om polisnärvaro i Surahammar har varit ett stort samtalsämne i kommunen under en längre tid. Polisbrist och trygghet tycks också tillhöra de stora frågorna inför valet. SVT frågade partierna lokalt vad de vill göra för att minska stök och öka trygghet.

När SVT frågar runt bland invånarna på torget i Surahammar efter den viktigaste frågan för politikerna att ta tag i vill de flesta inte ställa upp på intervjuer.

Dock pratar de allra flesta om att minska kriminalitet och stök och öka tryggheten i kommunen. Både för invånare och näringsidkare.

Val 2018 – #dinröst

Många pratar också om ett mer levande centrum, med fler butiker, mataffär och positiv rörelse.

Poliser ingen lokal fråga – vad göra mer?

Lokala partier poängterar vikten av att fortsätta arbeta och trycka på för att Surahammar ska få och behålla poliser.

Men polisnärvaro är i slutänden inget de lokala partierna kan styra över – så vad vill de göra mer?

SVT ställde frågan till alla lokala partier inför valet. Flera av dem vill anställa eller anlita ordningsvakter eller väktare.

Vad vill ert parti göra lokalt för att bidra till minskad brottslighet och ökad trygghet?

Socialdemokraterna (S):

Partiet menar att det går att göra mycket inom de kommunala verksamheterna och lyfter bland annat härbärget och stödboendet som redan skapats och menar att sådant kan ha betydelse. Ser vikt av trygghetsskapande åtgärder och berättar att det förs dialog om kommunal personal på torget, till exempel från boendet. Ser den kommande flytten av vårdcentralen ner till centrum som viktig i sammanhanget då det kommer att innebära fler personrörelser på torget. ”Där det är många människor där känner man sig också trygg”.

Centerpartiet (C):

Menar att lag och ordning ska skötas av polisväsendet. ”Vi arbetar redan idag förebyggande med dessa problem via sociala, skolan etc. Uppenbarligen räcker inte detta, så vi titta på andra lösningar”.

Moderaterna (M):

Vill återinrätta brottsförebyggande rådet (BRÅ) och har lagt en motion om det. Där skulle det finnas representanter från bland annat näringslivet, politiken, kommunen, skola, socialtjänst och även polisvolontärer. I BRÅ skulle man jobba och se var problemen finns och också fånga upp folk i tid.

Kristdemokraterna (KD):

Ett lokalt trygghetsskapande arbete i kommunen bör föregås av en ordentlig analys av problemet så adekvata åtgärder vidtas, skriver partiet till SVT. ”Vi tror att sociala insatser riktade mot de personer som stör ordningen kan förbättra situationen. Sen måste vi kräva att polisen kommer när det behövs oavsett om vi alltid har egen kommunpolis på plats eller inte. ”

Miljöpartiet (MP):

Tycker att barn som är i behov av stöd och hjälp skall ges tidigt i förskola och skola. Att socialtjänst tidigt bör samverka med olika aktörer som har kontakt med barn- och ungdomar. Ser alkohol och andra droger som orsaker till störningar i samhället. ”Vi tycker att polisens närvaro är viktig och det gäller hela kommunen. Det finns även andra åtgärder där gatubelysning bör ses över. Det är otryggt när höst och vinter kommer, gatubelysningen har varit eftersatt. ”

Liberalerna (L):

Vill att det kan anställas ordningsvakter som cirkulerar i centrum för att hjälpa invånare och butiker. ”Ordningsvakter har rätt att hålla kvar personer i väntan på polis. Även kommunen har ett ansvar att se till att det är lugnt för invånarna och mer åtgärder behöver tas upp och behandlas inom socialtjänsten för att motverka stöket från missbrukare.” 

Sverigedemokraterna (SD):

Vill att kommunen sätter in väktare för att öka tryggheten för näringsidkare och kommuninvånare som rör sig på centrum. ”Att Surahammar inte har en egen kommunpolis, som på regelbunden basis patrullerar centrum, har medfört att de som önskar störa ordningen har fritt fram. De vet att om det skulle finnas någon patrull att skicka ut så är responstiden ändå relativt hög så de har gott om tid på sig att försvinna från platsen.”

Vänsterpartiet (V):

Vill först och främst förhindra att unga hamnar snett i samhället, att barn och unga ska ha en meningsfull fritid. Förhindra arbetslöshet och stimulera utbildning. ”Vi måste få poliser till kommunen, vilket verkar ta tid. Men det finns fler alternativ: vi hade fältarbetare förut med god effekt. Vi vill stärka civilkurage, vi får inte stanna inne pga rädsla. Tillfälligt anlita vaktbolag. Droger har blivit ett stort problem i Surahammar, lyckas vi stoppa detta problem så kommer brotten att minska och tryggheten öka.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet