Andreas Carlsson (KD), Linda Westerlund Snecker (V) och Johan Forsell (M) Foto: Claudio Bresciani / TT, Henrik Montgomery / TT

Så ser partierna på Brå:s utredning om brott och härkomst

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Liberalerna ser positivt på Brå:s forskningsprojekt om kopplingen mellan brottslighet och härkomst. Vänsterpartiet ifrågasätter däremot vad Brå anser att de kan komma fram till genom projektet.

Brå kommer att inleda ett forskningsprojekt om kopplingen mellan brottslighet och härkomst. Det har varit en omdebatterad fråga de senaste åren, huruvida Brå ska ägna sig åt sådan forskning. Senast en sådan studie gjordes var 2005.

2018 förde Moderaterna fram ett krav på att gärningsmäns härkomst ska kartläggas när det gäller sexualbrott, för att öka kunskapen och kunna använda rätt åtgärder. Den dåvarande regeringen sa att Brå får avgöra om undersökningen behövs.

– Jag tycker det är väldigt positivt, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna till SVT Nyheter.

– Om man utreder vad den tråkiga ökningen av sexualbrott beror på så måste man titta på allt, man kan inte välja bort något. Och då ska härkomst vara en del av detta.

V: ”Kunskap som redan finns”

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Linda Westerlund Snecker, ställer sig däremot frågande till undersökningen. Hon säger att det inte är någon nyhet eller ny kunskap att det finns en överrepresentation i brottsstatistiken av personer med utländsk härkomst.

– Men vi vet också sedan länge att utländsk härkomst och religion inte är ett incitament som leder till kriminalitet, säger Linda Westerlund Snecker till SVT Nyheter.

Hon menar att det bland annat är socioekonomiska faktorer och psykisk ohälsa som kan leda till det kriminella. Hon menar även att bara för att många efterfrågar den här typen av undersökning betyder det inte att det måste göras.

– Det här är kunskap som redan finns, säger Linda Westerlund Snecker (V).

KD: ”All fakta på bordet”

Kristdemokraterna och Liberalerna är båda positiva till Brå:s besked.

KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson säger att partiet har efterlyst en sådan undersökning och menar att ”ju mer vi vet desto bättre kan brott förebyggas och förhindras”. Även spekulationer och ryktesspridning minskar om man har mer fakta, enligt Carlsson.

Carlsson säger sig även vilja ha svar på sexualbrottens ökning och om det finns det samband med migrationspolitiken.

– Det har förklarats dels med att anmälningsbenägenheten har ökat, men det kan inte vara hela förklaringen och därför tycker vi det är viktigt att Brå tittar på det och tar fram all fakta på bordet, säger han.

L: ”Rimligt forskningsprojekt”

Johan Pehrson (L), ledamot i justitieutskottet, säger att forskningsprojektet är rimligt.

-Det är viktigt att man har så mycket fakta på bordet som vi kan, att förstå brottslighetens bakgrund, orsaker och drivkrafter, säger han.

Pehrson säger att samhället har förändrats mycket på 14 år och därför är det bra att den nu görs på nytt.

Under fredagen meddelade Brå att de kommer genomföra studien, där bland annat våldsbrott, sexualbrott och olika typer av tillgreppsbrott undersöks. Resultatet är planerat att publiceras i början av 2021.

C: Litar på Brå

Centerpartiet och Jonny Cato Hansson, ledamot i justitieutskottet anser att Brå är bäst lämpade att själva avgöra vilken statistik som ska tas fram för att kunna göra ett bra brottsförebyggande arbete.

– Det är deras bedömning att man behöver göra en ny undersökning, att ta fram ny statistik och underlag, och jag litar på deras bedömning, säger Jonny Cato Hansson.

SVT Nyheter har sökt Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna för en kommentar. Justitieminister Morgan Johansson (S) hänvisar till Brå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.