Foto: TT

Svårt att boka tåg till utlandet

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit betydligt krångligare att köpa tågbiljetter till utlandet sedan SJ lagt ner sin biljettförsäljning till länder utanför Skandinavien. Att det blivit så svårt att åka tåg till övriga Europa har skapat en hel del irritation bland resenärerna.

Idag är det hur enkelt som helst att beställa flygbiljetter. Om man däremot vill åka tåg till utlandet så har det blivit desto svårare. SJ säljer inte längre några biljetter till länder utanför Skandinavien.

– Först informerar jag om att vi slutat sälja utrikesbiljetter. För det mesta blir kunderna bara chockade men inte så arga, säger Tommy Lubira-Bagenda som jobbar på SJ:s  biljettförsäljning

– Jag blir väldigt förundrad om SJ inte längre vill ha tågresenärer, säger Christina Grill som försökt köpa en biljett till Paris.

Dyrt för tågresenärerna

SJ hänvisar till en resebyråkedja där det inte går att boka tågbiljetter via nätet.  Bara på plats kan man få en biljett i handen och resebyrån lägger på mellan 300 och 400 kronor.

Helga Baagøe som är SJ:s kommunikationsdirektör förklarar:

– Det kostar mer än det smakar för oss att hjälpa folk att komma ut i Europa och det kan vi inte fortsätta med.

SJ tjänar alltså på att sluta sälja biljetter men det blir ju dyrare för resenärerna?

– Ja, alla researrangörer tar ju ut någon typ av tillägg och då blir det dyrare än vad vi tidigare tog ut, säger Helga Baagøe.

SJ lovar ny hemsida för resenärerna

Det kommer att dröja tills det blir lättare att boka en biljett utomlands. Först krävs ett samarbete mellan alla olika tågoperatörer i Europa.

– Flygbranschen har helt enkelt kommit längre än tågbranschen. Det är en gemensam fråga för Europa och den kommer att ta flera år innan man löst. SJ kommer däremot till årsskiftet att ha en webbsajt som ska göra det lite lättare för konsumenterna att boka själva i alla fall, säger Helga Baagøe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.