”Män lyssnar mer på Sven Melander”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Sven Melanders stöd för popartisten Zara Larssons kamp mot våldtäkter är ett välbehövligt steg i rätt riktning, menar projektet Fatta man som nu hoppas på att fler vita, medelålders män tar efter.

Skådespelaren Sven Melander som i veckan uttryckte sitt stöd för popartisten Zara Larssons kamp mot våldtäkter får nu själv stöd av projektet Fatta man, som jobbar för att engagera fler män och pojkar i arbetet mot sexualiserat våld.

Shahab Ahmadian, projektledare på Fatta man, säger att det är ”jättemäktigt” att en ”vit, medelålders man” ger Zara Larsson stöd eftersom män kan identifiera sig mer med Sven Melander och därför också kommer ha lättare att ta till sig det han säger.

– Vi är inte klara. Vi pratar om svenska värderingar och hur Sverige är ett jämställt land, men folk lyssnar inte på Zara Larsson lika mycket som på Sven Melander. Det är ett jätteproblem att det är så, men det är där man måste börja, säger Ahmadian.

”Läskigt att prata om manskultur”

Zara Larsson har länge pratat om sexualiserat våld och männens ansvar i det, och för det själv fått ta emot hat och hot. I ett klipp som nyligen fick stor spridning på sociala medier får artisten stöd av Sven Melander.

– Det är ju män som våldtar och vi borde titta på det. Vad kan vi göra åt det? Inte är det Zara Larsson som är problemet. Det är ju vi, säger Sven Melander i klippet.

Shahab Ahmadian menar att Melanders uttalande är ett välbehövligt steg i rätt riktning och att skådespelaren får med sig fler män.

– Det behövs fler som öppnar den dörren och håller andra män i handen, för det är läskigt att prata om manskultur. När vi blickar inåt är det lätt att sparka ifrån sig och inte tänka på vilket ansvar man har.

Fatta Man

Fatta Man är ett projekt som kämpar för att engagera fler män och pojkar i arbetet mot sexualiserat våld.

Bakom Fatta Man står Män för jämställdhet, Make Equal och Fatta.

Projektet finansieras via Allmänna arvsfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.