Foto: Scanpix

Svårt få jobb för ungdomar utan körkort

Uppdaterad
Publicerad

Unga utan körkort riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Bland landets 140.000 arbetssökande ungdomar i åldern 18 till 24 år saknar närmare 60 procent körkort, framgår av statistik som Arbetsförmedlingen har tagit fram åt Svenska Dagbladet.

För 20 år sedan hade runt 75 procent av alla 18-24-åringar körkort, i dag är det bara 50 procent. Och bland de arbetssökande alltså ännu färre.

På många jobb utan krav på längre erfarenhet är körkort ett måste. Men att ta körkort kostar runt 15 000 kronor. För dyrt anser många unga arbetslösa.

–Det här är ett problem som blivit större och större. En viss grupp har haft stora bekymmer att ta körkort, ungdomar från svagare områden utan ekonomiska möjligheter att ta körkort förrän de får jobb hamnar i ett Moment 22, säger Petra Jansson, Arbetsförmedlingens nationella projektledare för Unga in, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer