Foto: TT

Svårt förbjuda sexköp utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli svårt för regeringen att göra det straffbart att köpa sex utomlands. I riksdagen säger i dag en majoritet nej till förslaget.

– Att svensk polis ska spana utomlands för den här typen av brott är inte att använda resurserna på bästa sätt. Det är viktigare att bekämpa den grova sexbrottslighet som finns i Sverige, inte minst den som riktar sig mot barn, säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson i Folkpartiet.

I femton år har det varit förbjudet att köpa sex i Sverige. Nu vill regeringen göra det olagligt för svenska medborgare att köpa sex också utomlands. Men det kan bli svårt att få stöd i riksdagen. En majoritet bestående av Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna är emot förslaget.

– Vi säger nej, även om vi är emot sexköp i Sverige är det inte samma sak som att blanda sig i andra länders lagstiftning, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Det blir en tandlös symbolhandling som vi inte stöder, säger Andreas Carlson, kristdemokraternas rättspolitiske talesperson.

Kan slå tillbaka

Ett av politikernas argument är att det är fel att straffa någon för något som görs i ett land där gärningen inte är olaglig.

Det skulle kunna leda till att andra länder börjar straffa sina medborgare för saker som är lagliga i Sverige.

– Det vore förfärligt om människor blir straffade för att de har haft ett homosexuellt förhållande i Sverige, eller för att en kvinna gått ”opassande” klädd, eller har genomfört en abort i Sverige, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask.

Det blir justitieminister Morgan Johanssons uppgift att ta fram ett förslag, men han har inte tid att just nu berätta hur tankegångarna går eller hur regeringen tänker få igenom förslaget i riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.