Foto: SVT

Svårt sjuke Diell, 1, från Kosovo riskerar utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen samlades riksdagens åtta partier i en kommitté för att planera framtidens migrationspolitik. En av frågorna som ska ses över är om personer som annars inte skulle få asyl, ska kunna få det av humanitära skäl. Något som skulle kunna beröra svårt sjuke Diell Istogu, 1 år, från Kosovo – ett land som anses säkert.

Hela rummet på asylboendet är fullt av mediciner och instrument som ettåringen behöver för att andas och få i sig medicin och näring. Han lider av en svår hjärnskada och måste sondmatas.

För fyra månader sedan sökte hans föräldrar asyl i Sverige. Föräldrarna säger att sonen inte kunde få den vård han behöver i hemlandet Kosovo. Läkarna var uppgivna, sonen hälsa försvagades och föräldrarna blev allt mer desperata.

– Vi var tvungna att lämna vårt land och komma till Sverige. Vi hade inget annat val, säger pappan Armend Istogu.

Asyl ges mer sällan än tidigare

Länderna på Balkan anses vara säkra och därför är det generellt väldigt svårt för både barn och vuxna att få asyl om man är därifrån.

När det gäller personer som är sjuka brukar det handla om vilken sjukdom det är och huruvida det finns vård för sjukdomen i det aktuella landet, enligt Migrationsverket.

Sedan den tillfälliga asyllagen började gälla sommaren 2016 har ges asyl mer sällan än tidigare på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Från 2 111 fall det året till 519 fall förra året. Hittills i år rör det sig om 196 fall, enligt Migrationsverket.

”Vi har ingenstans att söka hjälp”

Ettåringen har tillbringat en stor del av tiden i Sverige på sjukhus sen han kom. Flera läkare har skrivit intyg om den svåra sjukdomsbilden, bland annat att han är ett ”mycket svårt funktionshindrat barn som kommer att vara i behov av regelbunden medicinsk behandling” och att utan insatser riskerar komplikationer som kan leda till att hans tillstånd förvärras ytterligare.

Föräldrarna säger att sonen troligen inte skulle överlevt om de stannat kvar i Kosovo. Båda föräldrarna är medvetna om att det är svårt att få asyl för medborgare från Kosovo, men vädjar om hänsyn till sonens svåra situation.

Varför ska ni få stanna kvar i Sverige?

– Då skulle vi åtminstone veta att vår son kan få den hjälp och stöd han behöver.

De vet om att de riskrar att utvisas.

– Vi tänker på det ofta, men vi har ingenstans att söka hjälp, uppger mamman Shkendie Nika Istogu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.