Den 16-åriga flickan fritogs av kurdiska styrkor i norra Irak. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk flicka fritagen i Irak

Uppdaterad
Publicerad

En svensk 16-åring ska ha fritagits av kurdiska styrkor i norra Irak. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att flickan ha räddats från IS, men enligt journalisten och debattören Kurdo Baksi har hon under de senaste månaderna varit fånge hos en kidnapparliga i närheten av Mosul.

Flickan ska ha räddats redan 17 februari i en räd utförd av kurdiska styrkor, enligt det kurdiska självstyrets säkerhetsråd. 16-åringen reste från Sverige till Syrien förra året och ska därefter ha tagit sig över gränsen till Irak.

Planerad aktion

Fritagningen ska ha ägt rum i en by strax utanför den IS-ockuperade staden Mosul, som är ett av terrorgruppens starkaste fästen i Irak.

Räddningsinsatsen ska ha skett efter att både flickans familj och svenska myndigheter vädjat om detta. Enligt ett uttalande från säkerhetsrådet i irakiska Kurdistan (CTD) ska de ha ”uppmanats av svenska myndigheter och flickans familj att att hitta henne och rädda henne från IS”, rapporterar Reuters.

Inga kommentarer från UD

Dessa uppgifter vill dock Utrikesdepartementet inte kommentera.

– UD har inga uppgifter om ärendet just nu, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Enligt journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har många kontakter i regionen, är det samma samma flicka som var föremål för ett tidigare fritagningsförsök i slutet av oktober.

”Hemresan förbereds”

– Hon är nu i säkerhet hos kurdiska myndigheter och mår bra. Just nu håller man på att ordna hemresan, säger Kurdo Baksi till SVT Nyheter.

Enligt Baksi ska flickan ha blivit kidnappat i samband med det tidigare fritagningsförsöket.

Ska ha lurats resa

Enligt ännu så länge obekräftade uppgifter kommer 16-åringen från Västsverige och ska ha lurats till att åka till Irak och Syrien av IS-anhängare i Sverige. Mycket talar för att det är samma flicka som SVT Nyheter Väst rapporterade om redan somras. 

Men svenske Jesper Söder, som stridit som frivillig för de syrisk-kurdiska YPG-styrkorna, ger via sina källor en annan bild.

Han säger att den första fritagningen misslyckades när flickan fick panik och vände tillbaka till IS. Även den andra fritagningen ska ha skett från IS, enligt information som han har fått, skriver TT.

Säkerhetspolisen uppdaterar regelbundet sina siffror över hur många personer som lämnat Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska terroristgrupper i Irak och Syrien.

Från 2012 fram till nu ska 299 personer ha rest. Av dem är 35 kvinnor.

Av de 299 har 133 återvänt till Sverige.

126 personer finns kvar i Irak eller Syrien.

Det finns obekräftade uppgifter om att omkring 40 personer som rest från Sverige till Irak eller Syrien har dödats.

Källa: Säkerhetspolisen/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.