Svensk IS-kvinna släppt ur häktet – fortsatt misstänkt

Publicerad

Idag hävdes häktningen mot den 48-åriga IS-kvinna som för drygt en vecka sedan kom tillbaka Sverige från Syrien. Kvinnan har suttit häktad misstänkt för äktenskapstvång.

Kammaråklagare Reena Devgun, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger till SVT att misstanken kvarstår och att skälet till att kvinnan släpps är att de genomfört de utredningsåtgärder som de önskat genomföra och att kvinnan inte kan påverka rättssaken.

Därmed finns inte tillräckliga skäl för att hon ska vara fortsatt frihetsberövad.

I dagsläget pågår det förundersökningar mot fyra svenska IS-kvinnor som återvänt i år. En kvinna från västsverige, en från Skåne och två från Stockholmsområdet. Samtliga är delgivna misstanke om krigsförbrytelse. Kvinna från Skåne är dessutom misstänkt för egenmäktighet med barn, då hon tog med sitt barn till Syrien utan att barnets pappa kände till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.