Svensk klaff revolutionerar hjärtvård

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny typ av hjärtklaff, som tagits fram i Sverige, kan komma att revolutionera vården av hjärtsjuka. Bl.a. slipper patienterna ta de farliga läkemedel som dagens klaffar kräver. Det uppger Rapport.

I går opererades den första människan på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och ytterligare fyra står på tur.

Den nya klaffen har testats under mycket speciella former och slagit mer än en miljard slag, vilket betyder över 20 år på en människa, uppger mediciningenjör Jan Lentell.

1.500 klaffar opereras årligen

I Sverige får närmare 1.500 personer varje år en ny hjärtklass inopererad. Ingreppet innebär att hjärtat stängs av från naturlig blodförsörjning och ersätts med en hjärt-lungmaskin. Hjärtat öppnas och den nya klaffen sys fast i kärlväggarna där den sjuka suttit.

Den nya klaffen har tre olika blad, och har genomgått en rad tester innan den nu börjar användas.

-De klaffar som varit med i testet har gått mer än en miljard slag, vilket betyder en bra bit över 20 år på en människa, säger mediciningenjör Jan Lentell.

”Stor potential för framtiden”

-Den har som jag ser det stor potential för framtiden, så jag vill gärna vara med och bidra det lilla jag kan, säger premiärpatienten Roger Forslund.

Inget tickande med nya klaffen

Patienten med den nya typen av klaff slipper det tickande ljud som den annars använda 25 år gamla klafftypen avger.

-Det är många som upplever att de blir rejält störda av det tickande som klaffarna har givit, så det är förstås ett stort framsteg, säger överläkare Ulf Kjellman.

Den nya tillverkningen kan komma att utvecklas till en miljardindustri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.