Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de som varnade om farorna med Nordstream långt innan det inleddes var dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg, som menar att han inte fick gehör från regeringen. Foto: SVT/Arkiv

Tidiga varningar mot Nord Stream redan på planeringsstadiet

Uppdaterad
Publicerad

De misstänkta sabotagen mot Nord Stream har gjort att säkerhetsläget på Östersjön försämrats radikalt. Men det fanns svenska röster som redan på planeringsstadiet varnade för att den ryska gasledningen till Tyskland kunde bli problematisk.

En av dem som varnade för säkerhetsriskerna med projektet var Mikael Odenberg, på den tiden försvarsminister i regeringen Reinfeldt.

– Jag och försvarsdepartementet var väldigt negativa, vi ville inte ha den så nära Gotland eller i svensk ekonomisk zon. Den skulle kunna användas för att flytta fram Rysslands militära positioner i Östersjön, säger Mikael Odenberg till SVT Nyheter.

Se mer om kritiken mot Nord Stream-projektet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet