Svensk spionhistoria i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Ekberg var spion under kalla kriget. Han avslöjades i samband med IB-affären 1973. Nu har hans minnen blivit en bok.

I början av 1960-talet var Gunnar Ekberg en dykintresserad ung kille från Skåne. Han blev rekryterad av försvarets hemliga spionbyrå IB. På deras uppdrag infiltrerade han radikala vänsterrörelsen i Göteborg, däribland Palestinagrupperna och KFML.

– Mitt uppdrag var att gå in som infiltratör och bygga upp en bakgrund i de här rörelserna för att komma längst in i den innersta kretsen och där kartlägga hotbilder och förbindelser med rörelser i andra länder, säger han till Rapport.

Allt han iakttog rapporterades till cheferna på IB och Gunnar levde med spionens dubbla villkor. Lojalitet mot uppdraget och svek mot omgivning.

-Jag skaffade inga vänner. Jag seglade under falsk flagg och då utnyttjar man människor. Då måste man vara försiktig. De jag riktade in mig på var de ledande personerna längst in i rörelsen, säger han.

Via svenska grupper kunde han infiltrera militanta organisationer i mellanöstern. Där fick han insyn i deras arbete, planering och kontakter.

-Vi lyckades närma oss KGB och PFLP som då började spränga flygplan och mörda civila i Europa. Det var motiv för att fortsätta med verksamheten.

”Dags att berätta”

Gunnar Eklöf tar med SVT:s reporter Lars Borgnäs på en rundtur i Gamla Stan i Stockholm. Han visar han en fastighet, där IB förfogade över en hemlig lägenhet. Dit fördes Gunnar Eklöf och förhördes av IB:s personal.

1973 avslöjades IB-affären av journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou och det innebar också att Gunnar Eklöfs dubbelliv avslöjades och han tvingades att gå under jorden. Nu lever han öppet och arbetar inom reklambranschen.

-Det saknas skildringar av normala agenter ute på fältet, så jag tyckte att jag kunde göra en insats och berätta om mina erfarenheter. Det är 20 år sedan Berlinmuren föll. Det är dags att berätta om det allra hemligaste.

Lars Borgnäs

Andreas Liebermann

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.