Svensk upptäckt kan förhindra missfall

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare har upptäckt en tidigare förbisedd orsak till att moderkakan lossnar före förlossningen och leder till missfall. Nu visar en studie att det kan röra sig om ökad benägenhet för blodpropp.

De nya rönen innebär att sena missfall och riskgraviditeter kanske kan före- byggas, rapporterar Svenska Dagbladet.

Studien bygger på intervjuer med 112 kvinnor som åren 1992 till 1999 vårdades på Malmö allmänna sjukhus för moderkaksavlossning. De har sedan jämförts med drygt 2.000 kvinnor som genomgått normala förlossningar.

Kan kanske förebyggas

Tidigare har forskarna trott att moderkaksavlossningen berott på en blödningssjukdom eftersom blödning är det dominerande symtomet. Men jämförelsen mellan grupperna visar en ökad benägenhet för blodpropp bland kvinnor med moderkaksavlossning.

-Kanske kan kvinnor i riskzonen hittas och propplösande behandling sättas in i stället för medel som ökar koaguleringen som används i dag, säger Pelle Lindqvist, överläkare på kvinnokliniken vid Mas och ansvarig för studien, till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.