Svensk vargjakt EU-anmäls igen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens planer på att återinföra licensjakt på varg retar flera naturorganisationer, som nu vill att EU-kommissionen drar regeringen inför EU-domstolen.

-Regeringen har gjort ett stort misstag som har förbundit sig att genomföra ännu en licensjakt på varg. Hade regeringen hållit fast vid att jakt på varg endast ska ske genom skyddsjakt så hade man säkerligen fått stöd från såväl miljöorganisationerna som från LRF, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

-Det finns inget egenvärde i att få regeringen fälld i domstol. Vårt syfte är att skydda vargen och värna den hotade vargstammen, därför är det viktigt att den planerade licensjakten stoppas av EU:s domstol, säger Mikael Karlsson.

Miljöorganisationerna anser att skyddsjakten räcker för att hantera problemet med rovdjur som vållar skada.

Efter påtryckningar från EU-kommissionen stoppar regeringen licensjakt på varg i vinter. Då blir det i stället utökad skyddsjakt. För några dagar sedan sade miljöminister Andreas Carlgren (C) att licensjakten ska starta igen 2013.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen anser att regeringen försöker dribbla bort kommissionen för att slippa en fällning i EU:s domstol och påtalar detta i en skrivelse till EU-kommissionen.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.