Svenska folket: Ingen vapenexport till diktaturer

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vapenexport till diktaturer om svenska folket får bestämma. Det visar en undersökning som Sveriges Television låtit göra. Majoriteten i riksdagen tycker däremot annorlunda.

Av de tillfrågade i Sveriges Televisions undersökning tycker 78 procent att Sverige inte bör exportera vapen till diktaturer.

Bara 13 procent säger att Sverige visst kan exportera vapen även till diktaturer.

Det är Sifo som på Sveriges Televisions uppdrag genomfört undersökningen och frågat 1.000 personer.

Frågan som ställdes var:

Bör Sverige exportera vapen till diktaturer eller bör Sverige inte det?

Den mycket tydliga majoriteten står i direkt kontrast till våra folkvaldas inställning i riksdagen.

Flera av partierna har i regeringsställning varit positiva till att exportera vapen till diktaturer, bland andra Saudiarabien som nu är i fokus.

Socialdemokraterna ingick 2005 samarbetsavtalet med Saudiarabien, detta avtal ansåg både Moderaterna och Centerpartiet att man skulle förlänga 2010.

Reinfeldt försvarar

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarade också på fredagen regeringens linje att det visst går att exportera vapen till diktaturer om det sker enligt idag gällande lagar och regler.

-Sverige har byggt sitt välstånd, sin rikedom, möjligheter till bra sjukvård och välfärd på att vi handlar med andra länder, säger Fredrik Reinfeldt.

Även Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven drev samma linje när han frågades ut i SVT-programmet Hübinette.

-Under förutsättning att det sker med de regler som riksdagen har beslutat och de regler som myndigheten satt upp, så är det för att vi av säkerhetspolitiska skäl ska ha en försvarsindustri så att vi själva kan förse oss med försvarsmateriel, säger Stefan Löfven.

Två partier sticker ut

När avtalet skulle förlängas 2010 ville Folkpartiet och Kristdemokraterna riva upp avtalet men eftersom regeringen inte kunde enas i något beslut förlängdes avtalet per automatik fram till 2015.

Två partier sticker tydligt ut och det är Vänsterpartiet och Miljöpartiet som hela tiden verkat för ett förbud mot vapenexport till diktaturer.

Sverigedemokraterna tycker däremot att dagens regler fungerar bra och att det är i sin ordning att exportera vapen till diktaturer.

Vapenexport överhuvudtaget

Resultaten i SVT:s undersökning skiljer sig inte särskilt mycket från tidigare opinionsundersökningar. År 2009 publicerade Demoskop en undersökning där 92 procent ansåg att det ska vara förbjudet med vapenexport till länder där mänskliga rättigheter kränks.

När det gäller inställningen till vapenexport i allmänhet är attityderna i Sverige betydligt mer jämnt fördelade.

På frågan ”Bör Sverige överhuvudtaget ägna sig åt export av militära vapen?” svarar 42 procent att Sverige bör få exportera vapen om dessa är militära medan 39 procent däremot anser att Sverige inte ska kunna exportera militära vapen.

Love Benigh, politisk reporter

love.benigh@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.