I en artikel på en ryskspråkig sajt hängs tre svenskar med kopplingar till Försvarsmakten ut. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) reagerar starkt på artikeln som han menar är ”Helt oacceptabelt”. Foto: Skärmdump/TT

Svenska försvarsanställda uthängda som barnamördare på ryskspråkig sajt

Uppdaterad
Publicerad

På en rysk sajt pekas tre svenska medborgare med koppling till Försvarsmakten ut med namn och passnummer för att ha utbildat barnamördare i konfliktområdet i Ukraina. Systematisk desinformation, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S), som reagerar starkt på uppgifterna.

Ett studiebesök från 2016 har fått den ryska sajten Newsfront att publicera artikeln som nu väckt reaktioner på högsta politiska nivå i Sverige.

I artikeln, som publicerades den 15:e april i år, anklagar sajten indirekt deltagarna vid studiebesöket för att ha orsakat 119 barns död i konfliktzonen runt sydöstra Ukraina.

”Helt oacceptabelt”

Uppgifterna har fått försvarsminister Peter Hultqvist att ryta ifrån på skarpen.

– Det här är ett samarbete vi har med Ukraina och har ingenting att göra med att utbilda krigsförbrytare eller sprida oro i sydöstra Ukraina, vilket man skriver. Man försöker svartmåla, desinformera, vilseföra på ett systematiskt sätt. Som jag tycker är helt oacceptabelt, säger han i en intervju med SVT.

Vill uppmärksamma svenska folket

Enligt Peter Hultqvist är desinformation en ständigt pågående verksamhet, men det som ändå fick honom att reagera på det här är grovheten, som han menar skiljer sig från det man vanligtvis ser. Han vill nu uppmärksamma svenska medborgare på hur det kan se ut.

Hur avgör man vad som är statligt förankrad desinformation och bara allmänt vilseledande nyheter, satir eller annat?

–Säpo har i sina årsrapporter pekat ut att vi har en problematisk situation med Ryssland, Kina och Iran. Desinformation och vilseledande propaganda är en del i de medel som man använder sig utav. I det här specifika exemplet nöjer jag mig med att säga att det är en ryskspråkig sajt.

Vid en kartläggning av artikelns spridning på Facebook ser man att den mest delats i pro-ryska grupper. Men trots att den inte plockats upp i breda lager menar den faktagranskande organisationen Stop fake i Ukraina att artikeln kan ha uppfyllt sitt syfte genom att den når lokalbefolkningen i Ukraina.

– Det här är sannolikt finansierat av den ryska säkerhetstjänsten FSB, men att bevisa det är svårare eftersom de gör allt för att hålla den informationen hemlig. Detta är ett väldigt typiskt narrativ som sprids från pro-ryska medier som är kontrollerade och finansierade av ryska staten, säger Oleksandr Jaroschuk på Stop fake till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.