Vackra kläder, prominenta gäster och som vanligt extremt smala modeller. Stockholms modeveckor skiljer sig inte från mängden när det gäller modevisningar.
Baksidan är de signaler som bilderna av de trådsmala modellerna skickar. Omkring 100.000 svenskar har ätstörningar som anorexia och bulimi. Experterna är överens om att modeindustrins ideal påverkat många av dem som insjuknat.
Sjukdomen kryper allt längre ner i åldrarna.
Modeindustrin inspirerar
-Det är tyvärr inte ovanligt att det är barn på sju-åtta år. Modeindustrin är en källa till inspiration för många, särskilt unga tjejer, säger Louise Högdahl, psykolog på Kunskapscentrum för ätstörningar, till Rapport.
I Frankrike har man lagstiftat mot bilder på alltför smala modeller. I Spanien har man höjt den tillåtna gränsen för modellernas BMI till 18, en slags nedre gräns för hälsosam vikt.
Gränsen för anorexia går vid 17,5, men i Sverige tillåts modeller att ligga under gränsen, på 17.
Följer internationell gräns
-De modeller som går internationella visningar har den gränsen och då har vi satt samma gräns här i Stockholm, säger Anna Eriksson, talesperson för modeindustrins branschorganisation.
-Det tycker jag är ansvarslöst. Det är inte en frisk vikt hos en ung vuxen kvinna. Det är ett tillstånd som vi kallar anorexia nervosa. Det kan leda till en väldigt allvarlig och dödlig sjukdom, säger Anna-Maria af Sandeberg, överläkare på Stockholms centrum för ätstörningar.
Karolina Schützer
karolina.schutzer@svt.se
Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
Fakta – BMI
BMI är ett mått på hur stor andel fett en kropp har.
BMI räknas ut genom formeln (vikten/längden x längden)
Gränsvärdena för BMI ska ses som riktmärken för hälsosam vikt.
Gränsvärden för BMI definerade av världshälsoorganisationen, WHO, är:
Anorexia: Mindre än 17,5
Undervikt: Mindre än 18,5
Normalvikt: 18,5-24,9
Övervikt: 25,0-29,9
Fetma: Över 30
Grav fetma: Över 40