• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Stockholms universitet tappar mest bland universiteten i Sverige. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Svenska universitet tappar i rankning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges universitet fortsätter halka ned på listan över världens främsta. De bästa universiteten ligger även fortsättningsvis i Storbritannien och USA.

Flera svenska universitet faller återigen på brittiska tidskriften Times Higher Education årliga rankning av världens mest framstående universitet. Karolinska institutet, som ligger bäst till av de svenska lärosätena faller två platser – från 38 till 40 – ett något mindre brant tapp än förra året, när man tappade tio placeringar. 

Det mest dramatiska tappet bland svenska lärosäten står Stockholms universitet för, från förra årets 134:e plats till plats 153 i år. Men Gabor Schubert, bibliometriker på Stockholms universitet, säger att rankningarna inte är något som påverkar universitetet.

– Rankningarna ändrar metoder från år till år och det är svårt att se hur de ändrar vad de tittar på. Därför kan det bli så att universitet hoppar många platser mellan gångerna.

”Mest till för utländska studenter”

Gabor Schubert menar också att det är små skillnader mellan platserna på listan och att Stockholms universitet fallit så mycket i år för att många platser är oavgjorda. Han menar även att den här typen av jämförelser är som att jämföra äpplen med päron, eftersom universiteten har olika inriktningar.

– Det är internationella studenter som har mest nytta av rankningarna och SU:s studenter är till största delen från Sverige, säger Gabor Schubert.  

Även Uppsala universitet, Lunds universitet, Kungliga tekniska högskolan, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Örebro universitet faller på listan.

Femtonde året

Världens främsta universitet ligger i Storbritannien och USA. Brittiska University of Oxford och University of Cambridge intar de första två placeringarna, följda av amerikanska Stanford University.

Det här är femtonde året i rad som Times Higher Education rankar universitet baserat på bland annat universitetens forskning och i vilken omfattning de har citerats i vetenskapliga artiklar.

Fakta: Svenska lärosätens placeringar

De svenska universitetens platser samt förra årets placeringar inom parentes (under plats 200 placeras lärosätena i intervall, de får ingen individuell placering):

40. Karolinska institutet (38)

87. Uppsala universitet (86)

98. Lunds universitet (93)

153. Stockholms universitet (134)

187. Kungliga tekniska högskolan (173)

201-250. Göteborgs universitet (198)

201–250. Chalmers (201–250)

251–300. Sveriges lantbruksuniversitet (251–300)

301-350. Umeå universitet (251–300)

351–400. Linköping universitet (351–400)

401-500. Örebro universitet (351–400).

Källa: Times Higher Education

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.