Svenskan blir inte officiellt språk

Uppdaterad
Publicerad

Svenskan ska vara Sveriges huvudspråk och ett komplett och samhällsbärande språk. Däremot ska det inte vara fastställt i lag att svenskan är officiellt majoritetsspråk i Sverige.

Det beslutade riksdagen i dag i en mycket jämn omröstning där kultur- utskottets förslag gick igenom.

Den statliga utredningen Mål i munnen däremot föreslog för tre år sedan att svenskan skulle få status som officiellt språk.

Omröstningen i dag slutade 147-145.

Fanns en teoretisk majoritet

På papperet fanns en majoritet för att göra svenskan till officiellt språk eftersom miljöpartiet hade anslutit sig till de borgerligas linje. Ändå slutade de två omröstningarna i nej, genom en kombination av kvittningsfel, feltryck och skilda uppfattningar.

-Vi får göra ett nytt försök nästa år, säger Leif Björnlod, som ansvarat för frågan inom miljöpartiet, till TT.

Han anser att det är viktigt med ett lagfäst skydd för att garantera att handlingar översätts till svenska.

-Framför allt är det viktigt i EU-arbetet. Alla är inte tvåspråkiga, poängterar han.

”Det är lite löjligt”

Horace Engdahl, Svenska akademiens ständige sekreterare, anser att det är olyckligt att svenskan inte blir officiellt majoritetsspråk. Han tror att det hade haft stor symbolisk betydelse och gett stöd för att värna svenskan.

-Det är lite löjligt att man har fem minoritetsspråk men inget lagstadgat majoritetsspråk, säger Engdahl till Sveriges Radios Ekoredaktion.

-En lagstiftning som har rent symbolvärde utan någon normerande verkan gör varken från eller till, säger Matilda Ernkrans, socialdemokratisk ledamot i kulturutskottet till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.