Svenskar köper mer alkohol på Systembolaget, visar kvartalsrapporten. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenskar köper mer alkohol under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad
Öl och sprit säljer bra i pandemitider. Det visar nya försäljningssiffror från Systembolaget.

Under fredagen släppte Systembolaget sin kvartalsrapport som visar att intäkterna ökat med nio procent under årets första kvartal. Charlotte Hansson, ekonomidirektör på Systembolaget, tror att det beror på coronaviruset.

– Den ökade försäljningen i mars kan rimligen förklaras av stängda gränser och den kraftigt minskade försäljningen på restauranger.

Öl och sprit mest populärt

Även kundernas beteende har förändrats. Bolagets vd, Magdalena Gerger, säger att svenskarna handlar mer – och mer sällan.

– Man kommer tidigare på dagen, och tidigare i veckan.

Öl och sprit säljer bäst, något Magdalena Gerger förklarar med att gränserna stängts mot Danmark och Tyskland. Dessa drycker är typiskt sett sådant som köps på resor, en kanal som alltså har stoppats.

Fler anhöriga ringer stödlinjen

Det är inte bara alkoholintäkterna som ökar. Alkohollinjen har tagit emot fler samtal från anhöriga till personer med alkoholproblem. Samtalen har bland annat handlat om hur hemmaarbete leder till att man dricker både till lunch och middag.

Magdalena Gerger menar dock att den ökade försäljningen inte innebär en ökad alkoholkonsumtion. En egenbeställd Sifoundersökning visar att 83 procent inte upplever att de har ändrat sina dryckesvanor, sex procent har ökat intaget medan nio säger sig dricka mindre.

– Det finns inga siffror som pekar på att det dricks mer i Sverige, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer