Svenskar tidiga med sexdebuten

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna hör till dem mister oskulden tidigast medan asiater håller på sig längre än människor i väst.

Yngst i en undersökning om debuten var österrikarna som sexdebuterar vid 17,3 års ålder.

Sverige var inte med i undersökningen, som gjorts i 26 länder på uppdrag av en kondomtillverkare, men enligt RFSU är snittåldern för sexdebuten bland svenskar 16-17 år. Det skulle göra svenskarna till det folk som förlorar oskulden tidigast, åtminstone jämfört med undersökningen.

Snittåldern för att förlora oskulden var 19,25 år.

Äldst i undersökningen var malaysierna som förlorar oskulden vid 23 års ålder. Å andra sidan var också den folkgrupp där flest, drygt 40 procent, angav att de upplevt sig vara redo vid debuttillfället.

Pressade

Även greker och nederländare var nöjda – trots en betydligt lägre snittålder vid debuten. Detta till skillnad från japaner, nigerianer, thailändare och hongkongbor av vilka mer än 87 procent uppgav att de egentligen hade velat hålla på sig längre.

Värst är det för nigerianerna. Mer än en tredjedel av nigerianerna angav att de känt sig pressade att mista oskulden. De hamnar i botten även vad gäller preventivmedel vid debuten, till skillnad från grekerna och polackerna som är de försiktigaste.

Skydd

En tredjedel av alla tillfrågade skyddade sig inte vid första samlaget men siffran har åtminstone sjunkit de senaste 50 åren, visar studien.

Det är åtta gånger mer sannolikt att tonåringar i dag, särskilt flickor, skyddar sig vid debuten än tonåringar på 60-talet.

Sexdebuten i olika länder

26 länder var med i undersökningen.

Yngst

Österrikare 17,3 år

Brasilianer 17,4 år

Tyskar 17,6 år

Nyzeeländare 17,8 år

Australier 17,9 år

Amerikaner 18 år

(Sverige deltog inte i undersökningen. Enligt RFSU sker sexdebuten vid 16-17 år.

Äldst

Malaysier 23 år

Indier 22,9 år

Singaporianer 22,8 år

Kineser 22,1 år

Thailändare 20,5 år

Hongkongbor 20,2 år

Nigerianer 19,7 år

Japaner 19,4 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.