Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström

Svenskarnas sexvanor ska studeras

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas sexliv ska studeras av regeringen. Syftet med studien, som ska genomföras av Folkhälsomyndigheten, är att kunna diskutera sex ur ett politiskt perspektiv på ett mer positivt och otvunget sätt, skriver folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström på Dagens Nyheters debattsida.

Den senaste befolkningsstudien om svenskarnas inställning till sin sexualitet gjordes för 20 år sedan. Sedan dess har bland annat Aftonbladet genomfört en studie som pekar på att den genomsnittliga sexuella aktiviteten har minskat. Nu vill regeringen ta reda på vad det kan bero på. Beror det på samhälleliga förutsättningar, är det ett politiskt problem, skriver Wikström på DN Debatt.

Han menar att sex ofta diskuteras utifrån sina negativa aspekter i det politiska samtalet; oönskade graviditeter, könsjukdomar och våldtäkter, men hoppas på en ändring på det i och med studien.

Förhindra skev kvinnosyn

”Sexualpolitiken får inte bara handla om specifika problem. Den måste också handla om det som är lustfyllt med sex om vi på allvar ska kunna lösa problemen”, skriver Gabriel Wikström och fortsätter:

”Hur ska vi kunna förhindra en skev kvinnosyn – som ofta förmedlas via kvinnoförnedrande pornografi eller i manliga miljöer – och med den sexuella trakasserier eller våldtäkter om vi inte kan presentera alternativa bilder av hur sex och förhållandet mellan människor skulle kunna vara?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.