Foto: TT

Sverige fördjupar militära samarbetet med Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges och Finland har beslutat att fördjupa försvarssamarbetet.Tidigare har samarbetet gällt fredstida operationer men nu ska samarbetet gälla också vid kriser.

– Det vi har sagt nu är att vi mellan Finland och Sverige också ska förbereda oss för att titta på scenarion bortom fredstida förhållanden, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det är det spända säkerhetspolitiska läget i Sveriges och Finlands närområden som gör att man nu vill gå ett steg längre i det redan långtgående försvarssamarbetet.

– Det är ett steg att ta för två militärt alliansfria länder. Här ingår att försvarsmakterna ska börja titta på den här typen av scenarion. Det är inga förhandsförpliktelser. Men skulle det falla ut så är det något som respektive regering får fatta beslut om i det givna läget.

Förbereder sig då Sverige och Finland för om det blir ett krig i Östersjöområdet?

– Vårt syfte är ytterst att markera seriositet, allvar, och att vi strävar efter stabilitet och en fredlig utveckling i Norden men att vi också ser de möjligheter som en djupare samverkan kan ge, svarar försvarsminister Hultqvist.

Vet inte hur många plan de har emot sig

Peter Hultqvist och hans finländska kollega Carl Haglund betonar båda betydelsen av de gemensamma militära flygövningarna som Sverige, Finland och USA genomfört i Finland den senaste veckan.

Deras uppfattning får stöd försvarspolitiska forskare som lyfter fram betydelsen av att snabbt få igång ett fungerande samarbete mellan Sveriges och Finlands flygvapen i händelse av en militär kris.

– Om de båda länderna bygger och övar sin samarbetsförmåga till en nivå så att finska och svenska jaktflygplan skulle kunna flyga tillsammans och ledas av markpersonal i båda länderna så påverkar det direkt den militära planeringen i alla grannländer och i det här fallet Ryssland, säger forskaren Charly Salonius-Pasternack vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

– För de vet inte om det bara är Finlands 60 eller är det Finlands och Sveriges totala jaktplansmängd som de kanske får emot sig.

Rädsla för ”ryska björnen”

– Det är givetvis så att vi i händelse av en kris vi skulle stödja varandra. Då skulle den sammantagna styrkan inom flygvapnet vara jättestor. Så det är klart att vi tillsammans har en stark förmåga, säger Finlands försvarsminister Carl Haglund.

Har rädslan för den ”ryska björnen” ökat i Finland efter Ukrainakrisen?

– Givetvis är många människor mer rädda för vad Ryssland kan hitta på. Det får Ryssland skylla sig själv för när man har agerat på ett sätt som inte inger förtroende. Det har naturligtvis påverkat stämningarna här i Finland och i många andra europeiska länder, menar Carl Haglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.