Svenskt i norsk radio

Publicerad

Madeleine Cederström snackar svenska i norsk radio. Det är första gången norsk public serviceradio har en svensktalande programledare.

Efter att hennes språk godkändes hos nyhets- och riksdivisionen på NRK (Norsk Riksringkasting) fick hon ett vikariat året ut, skriver NRK på nätet.

-Hon fick jobbet för att hon har lång erfarenhet inom radio och för att hon har god lokal kunskap, säger redaktionschefen Karianne Stordal till NRK.

Ett argument för att låta svenska språket ljuda i norsk radio är att många svenskar invandrat till Norge och framförallt till det distrikt där Madeleine Cederström ska jobba, Hedmark och Oppland.

Sveriges Radio tveksamt
Ansvariga chefen på Sveriges Radio Ekot, Staffan Selén, är inte lika entusiastisk till idén att anlita en norsk programledare.

-Inte vilken dialekt som helst fungerar. Man måste också fråga sig hur tydligt det blir för lyssnaren när någon talar norska i svensk radio, säger Staffan Selén till SVT.

-Det är inte aktuellt för oss att anlita en norsktalande programledare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer