Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne. Foto: TT

Svenskt Näringsliv: ”Fullständigt orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter erfar ett förslag om ett begränsande av vinster i välfärden till åtta procent av investerat kapital. – Om det stämmer så blir man beklämd, det är orimligt att ta fram ett förslag som är grundat på myter, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

Vinster i välfärden och privata aktörers roll har diskuterats till och från ända sedan början av 80-talet. Nu har det förre socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu fått i uppdrag av regeringen att hitta en väg för att få merparten av eventuella överskott i välfärdsföretag att gå tillbaka in i verksamheten.

”Man skapar ett pseudoproblem”

Lösningen kan vara att begränsa vinstuttaget till åtta procent.

– Det är djupt olyckligt att man väljer att göra vinster i välfärden till ett stridsämne, det är att fokusera på fel sak. Det borde istället handla om valfrihet. Det är det alla vill ha, säger Carola Lemne.

”Finns ingen möjlighet utan vinster”

Hon menar att det inte finns något underlag som visar att vinster ger kvalitetsbrister. Tvärtom menar hon att undersökningar visar att det är ett fåtal som tycker att just vinster är problemet inom till exempel sjukvården.

– Man har ingen möjlighet att fortsätta verksamheten utan vinster. Den drivkraft som kommit med privata aktörer är något som den offentliga sektorn behöver mer av, inte mindre, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer