JAS Gripen flyger över Öland under en flyguppvisning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenskt stridsflyg ska patrullera över Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett klartecken till Försvarsmakten att bidra med svenskt flyg till Natos luftövervakning.

Det innebär att svenskt stridsflyg kommer att genomföra uppdrag inom ramen för "Nato air policing", främst över de så kallade frontstaterna över Baltikum.

Beslutet fattas på dagen tre månader efter att Sverige gått med i försvarsalliansen. Det meddelas på en presskonferens med statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Berga örlogsbas i Haninge.

Natos luftövervakning är en incidentberedskap vars syfte är att bevara integriteten för Natos luftrum samt att verka avskräckande mot attacker i luften.

Det är främst flygflottiljen F17 i Ronneby som kommer att bidra till Nato air policing.

Sverige utför redan i dag övervakning under svenskt befäl, skillnaden nu är att verksamheten kommer att utföras direkt under Nato-befäl.

Flygen kommer att baseras i Sverige och främst operera i Östersjöområdet.

Om Sverige vill skicka väpnad trupp utomlands krävs riksdagens medgivande men regeringen bedömer inte att dagens beslut kräver ett sådant medgivande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.