WorldPride i Madrid lockade enligt arrangörerna miljontals deltagare. Foto: AP/TT

Sverige blir värd för EuroPride 2018

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg och Stockholm blir värdstäder för EuroPride 2018. Värdskapet överlämnades vid avslutningen av WorldPride i Madrid i helgen.

Kulturministern välkomnar arrangemanget, men ser samtidigt en backlash för hbtq-frågorna.

– Det är polariserat. Vi har under de senaste årtiondena sett hur människor generellt blir mer öppna och toleranta, men under de senaste åren i Sverige ser vi att nazister på ett mycket tydligt sätt hotar, kartlägger och med hot om våld arbetar emot alla människors lika värde, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Hon är nyss hemkommen från WorldPride i Madrid.

– Tendensen är densamma på Europanivå. Spanska aktivister och statsföreträdare som jag hade samtal med i Madrid ser samma tendenser.

Tredje gången gillt

Att Sverige valts ut som värdland för tredje gången kan bero på de politiska inslagen i svenska pride, resonerar Bah Kuhnke.

– Jag har deltagit på flera pride-evenemang i Europa under mina år som minister. Det som särskiljer svenska pride är att det är mycket tydligare politik på agendan. Man lyckas ändå kombinera det med festligheter. Detta kände jag också i Madrid – att jag gärna hade sett ännu mera politiska arrangemang.

Madridbesöket gav ändå inspiration, till exempel kring hur man i Spanien arbetar med rådgivning och stöd i rättsprocesser för hbtq-personer som utsatts för diskriminering.

Hatbrott

Vad det gäller stötestenar i Sverige nämner hon rättighetsfrågor, könstillhörighetslagen och att samkönade föräldrar ska få samma förutsättningar som andra föräldrar.

– Det har varit problem för många samkönade föräldrar. Vi utreder också hur föräldraförsäkringen ska moderniseras för stjärnfamiljer, så att fler än två ska kunna ha föräldrapeng. Och transpersoner ska inkluderas i lagen om hatbrott. Flera av de här sakerna diskuterade vi i Madrid, säger Alice Bah Kuhnke.

Fakta: EuroPride i Sverige 2018

Nästa år blir det första gången som två städer delar på värdskapet.

Festivalen inleds i Stockholm och avslutas i Göteborg. Arrangörerna lovar 400 seminarier och två prideparader.

Planen är att EuroPride ska växa – både vad gäller antalet samarbetspartners och publikmässigt.

Arrangörerna vill locka en större internationell publik.

Stockholm har tidigare arrangerat EuroPride både 1998 och 2008.

Källa: EuroPride

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.