Foto: TT

Sverige förebild i att minska döda i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lyfts fram som ett gott exempel när det gäller att minska antalet omkomna i personbilsolyckor. Det är det europeiska transportsäkerhetsrådet ETSC, som i en rapport hänvisar till  att Sverige satsat på trafiksäkra bilar, bättre infrastruktur och lägre hastigheter.

Antalet omkomna bilförare i Sverige har minskat med nästan 50 procent mellan åren 2006 och 2013, enligt Trafikverket.

Den svenska nollvisionen, där målet är noll döda i trafiken, har sedan den drogs igång för 20 år sedan gått på export till allt fler länder i världen.

EU, FN och mer än hälften av USA:s alla delstater använder idag nollvisionen som ett verktyg för att minska trafikdöden. Både Nederländerna och Australien har antagit sina egna varianter av nollvisionen och borgmästaren i New York City utnämnde 2014 staden till ”Vision Zero City”

I Sverige dör 2,7 personer per 100.000 invånare varje år, men i andra länder är siffrorna katastrofalt höga, i vissa länder hela 50 personer per 100.000 invånare. Bristande trafiksäkerhet är ett globalt folkhälsoproblem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.