Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Världens största kartläggning av livet på jorden – Sverige i centrum

Publicerad

Just nu pågår världens största systematiska kartläggning av livet på jorden –  och extra intensivt i Sverige. Resultaten kan få betydelse för att skydda arter från utrotning på grund av klimatförändringarna. Vi följde med ett forskarteam till en hemlig plats i Mellansverige.

Vi är i en helt vanlig svensk barrskog, och det är poängen. Det är bara en liten del av ett världsomspännande projekt som förväntas upptäcka tusentals nya arter.

– Vi försöker förstå krafterna som formar livet. 80 procent av alla arter är fortfarande okända, säger Tomas Roslin, professor på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Redan i en förstudie fann forskarna dubbelt så många svamparter än som tidigare varit känt. Nu kartlägger över 500 personer nära 200 områden på jorden i minsta detalj – från Grönland i norr till Antarktis i söder. Viktiga drivkrafter är klimatförändringarna och de många arter som dör ut nu.

– Livets utbredning och förutsättningarna för liv håller på att förändras. Och om vi inte förstår förhållandet mellan klimatet och var olika arter finns; hur ska vi då förstå vad som händer när vi ändrar allt?

Bara tillstånden har tagit två år

Bara att få tillstånd i alla länder för tusentals kameror och mikrofoner, spor- och insektsfångare har tagit två år. Nu tömmer man minneskorten varje vecka och samlar in genetiska prover på det liv man hittar.

Det blir enorma mängder data, som bara kan dna-sekvenseras och tolkas systematiskt med nya metoder och artificiell intelligens. Därför är de också fler it-ingenjörer än ekologer.

– Hittills har vi spelat in 1 miljard minuter ljud, och utarbetar nu AI-metoder för att identifiera alla fåglar. Och i stället för att sortera varje insekt, så skickar vi allt till ett labb där man sekvenserar allt dna samtidigt. Bara där sparar vi 100 000-tals arbetstimmar.

I minst sex år ska livet kartläggas, men forskarna ser redan förvånande mönster. Områden på helt olika platser. men med liknande klimat, har ungefär samma artsammansättning, vilket betydelse för framtiden. Och det finns fler vinster med jätteprojektet, uppger ett av teamen från artrika Madagaskar, på besök i barrskogen.

– På Madagaskar är många naturområden hotade av skövling, men uppmärksamheten kring de nya arter vi kommer hitta kan skydda viktiga ekosystem för framtiden, säger Tsiry Igkwandwa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.