Marzieh och hennes storasyster Razieh (t.h.). Foto: Privat / SVT

”Sverige lyssnade inte på Marziehs ord”

Uppdaterad
Publicerad

Marzieh drömde om ett bättre liv och att i framtiden kunna återförenas med sin son. Men efter några månader i Sverige hittades hon nedgrävd, misstänkt mördad av mannen hon gift sig med för att kunna komma till Sverige.

– Han ringde mig gång på gång och sa: ”Säg till din syster att hon måste sköta sig och behandla mig väl, annars retar hon upp mig”, berättar storasyster Razieh på telefon från Iran.

Lillasystern Marzieh var bara tolv år när hon blev bortgift med en äldre man i Afghanistan. De fick en son, men separerade kort därefter eftersom hon ska ha blivit illa behandlad av sin man.

Han tog vårdnaden om barnet och hon fick återvända till sina föräldrar. Livet fortsatte vidare i Iran, där familjen lever illegalt.

Sedan kom en ny man och friade. Han var dubbelt så gammal och hade redan en hustru i Sverige, där han hade uppehållstillstånd.

Ville ta sonen till Sverige

Marzieh ville till en början inte gifta sig med den nu 41-årige mannen, men han hotade hennes familj, om hon inte accepterade hans frieri, uppger storasystern. Det, och ett löfte om ett bättre liv i Sverige, gjorde att hon ändrade sig. Hon hoppades kunna ta dit sonen en dag.

– Det viktigaste för henne var att ta med sig sin son och skapa ett bra liv utan bråk och krig, säger den sju år äldre Razieh på telefon.

Äktenskapet hölls hemligt

I Sverige sökte Marzieh asyl som ensamkommande och uppgav att hon var 16 år, trots att hon var 19. Det var för att öka chanserna att få stanna i Sverige.

Hon gick i skolan, umgicks med kompisar och hade flera kontakter med sjukvården för att hon mådde psykiskt dåligt. Men äktenskapet hölls hemligt.

– När hon berättade för mig att de bråkade sa jag åt henne att gå till polisen. Men hon ville inte. ”Då kommer jag inte få uppehållstillstånd”, sa hon enligt systern.

Här borde svenska myndigheter ha förstått att något inte stämde, anser systern.

– Sverige lyssnade inte på Marziehs ord, resonerar hon.

”Alla tyckte om henne”

Det hade varit ett svårt liv, med många traumatiska upplevelser för Marzieh. Men livet i Stockholm var samtidigt mycket bättre än hennes tidigare liv.

– Alla tyckte om henne. Hon hade ett rent hjärta, säger storasystern och gråter.

Under systrarnas dagliga videosamtal över telefon fick storasystern också veta att Marzieh uppskattade att kvinnor värderas högt i Sverige.

”Livet här är bra. Bättre än vad jag förväntade mig”, sa Marzieh till systern.

Mannen nekar

Samma dag som hon försvann, den 17 mars 2016, reste hennes man upp från Småland till Stockholm. Han ringde 200 samtal den dagen, utan att hon svarade. Samtidigt var hon med sin mer jämnårige pojkvän. En film från den dagen visar att hon tycktes vara lycklig.

Men senare den kvällen träffade hon sin man i Hökarängen. Det har mannen bekräftat. Men sen hävdar han att han blev attackerad av främmande personer.

– Efter att han blivit överfallen har han ingen uppfattning om vad som hänt. Han har slagits medvetslös och har inget med hennes död att göra, säger hans försvarsadvokat Frida Wallin.

Systern får inte närvara

Anhöriga och målsägandebiträdet menar att mordet var hedersrelaterat, och att det bör beaktas när straffet ska bestämmas. Kammaråklagare Tomas Malmenby har varit försiktig med att kalla det ett hedersmord, men anser att motivet troligen är en kombination av svartsjuka och heder.

Han säger att han tänker fördjupa det närmare under slutpläderingen som hålls på rättegångens sista dag, på fredagen i Södertörns tingsrätt.

Anhöriga i Iran följer rättegången på avstånd. Storasystern fick avslag på sin begäran att få närvara på Marziehs begravning i december 2016, och nu om att finnas på plats i domstolen. Orsaken är att det finns en oro för att hon inte ska lämna landet.

– Att förlora någon i ett annat land och aldrig ens få se kroppen, det är något jag aldrig glömmer, säger storasystern.

Se mer i Veckans brott som sänds på SVT1 och SVT Play klockan 21:00 torsdag den 21 februari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.