Från och med 1 juni inleds det första steget i Sveriges återöppning. Foto: TT

Löfven: Stoppar lättnaderna om utvecklingen vänder

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa vecka lättas flera coronarestriktioner upp, bland annat gällande krogbesök. Därefter ska Sverige öppnas i fem steg – och mot slutet av sommaren ska det mesta vara som vanligt igen.

Men regeringen öppnar för att stoppa planen om utvecklingen vänder.

Från och med 1 juni inleds det första steget i Sveriges återöppning. De förändringarna presenterades tidigare i maj och gäller bland annat lättnader för restauranger och höjt publiktak vid utomhusevenemang.

Vid en pressträff på torsdagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en plan för resten av öppnandet: I fem steg ska de nuvarande restriktionerna helt tas bort.

– Nu kan vi alla se fram emot en sommar när livet stegvis kommer att bli mer normalt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det hela bygger dock på att smittspridningen, vårdbelastningen och vaccinationstakten följer Folkhälsomyndighetens scenario.

– Vänder utvecklingen åt fel håll är vi beredda att stoppa upp den här lättnaden, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Stora lättnader i juli

Från första juli kommer steg två. Bland annat ska upp till 3 000 personer kunna bevista utomhusevenemang och upp till 300 deltagare tillåts inomhus. Samtidigt lättas regler för butiker och restauranger upp ytterligare.

Steg tre är planerat till mitten av juli och innehåller bland annat stora lättnader i kollektivtrafiken – råd om att bära munskydd och krav på tomma säten tas bort. I september kommer steg fyra, då alla begränsningar för allmänna sammankomster försvinner. I steg fem ska sedan alla coronarestirktioner hävas, men något datum för det sista steget är inte satt.

Löfven: Rätt läge

Tidigare på torsdagen varnade Region Norrbotten för att smittan i regionen ligger kvar på en mycket hög nivå. Stefan Löfven fick frågan om det då är lämpligt att lätta på restriktioner.

– Vi har en kraftigt sjunkande smittspridning i landet som helhet och då menar vi att det är rätt situation för att lätta på detta. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten kontakt med regionen, svarade Löfven.

Välkomnas av oppositionen

Regeringens plan för återöppnande välkomnas från höger till vänster.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson, ser positivt på planen men vill se skräddarsydda lösningar för att evenemang ska kunna ta in fler besökare.

– Vi ser att man klarar det i andra länder.

Även Vänsterpartiet välkomnar planen.

– Det är rimligt att ta det stegvis och det är en vettig plan, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.