Sveriges superheta arbetsmarknad beror bland annat på att många kvinnor, äldre och utrikesfödda jobbar. Foto: TT

Sverige hetaste arbetsmarknaden i hela EU

Publicerad

Sverige har den starkaste arbetsmarknaden i hela EU. Det finns inget annat EU-land där en så stor andel av befolkningen jobbar som i Sverige. Det visar statistik som SVT Nyheter tagit del av.

Nu går den svenska arbetsmarknaden på högvarv. Det visar en sammanställning som regeringens eget expertorgan Konjunkturinstitutet gjort för SVT:s räkning.

–Det är en jättestark arbetsmarknad, säger Åsa Olli Segendorf som är enhetschef på Konjunkturinstitutet. I åldergruppen 20-64 år har vi den högsta sysselsättningsgraden sedan 1992, det år då vi hade den stora ekonomiska krisen i Sverige.

Med 82,1 procent toppar Sverige listan över sysselsättningen före Tyskland, Danmark och Storbritannien. En anledning är att kvinnor, äldre och utrikesfödda jobbar i högre grad. Foto: SVT Design

Ligger före Tyskland

Andelen av befolkningen som har en sysselsättning i Sverige ligger nu klart över alla andra EU-länder. Med 82,1 procent toppar Sverige listan före Tyskland, Danmark och Storbritannien. Vad är då förklaringen till Sveriges topposition?

– Det beror bland annat på att kvinnor och äldre är med i arbetskraften. Vi har också många utrikesfödda som har kommit i en arbetsför ålder till Sverige som vill och kan arbeta, säger Åsa Olli Segendorf.

KI: Efterfrågan fortsatt hög

Den svenska arbetsmarknaden blir därmed allt mer tudelad där det fortfarande finns en liten grupp, framför allt de som inte har gymnasiekompetens eller inte pratar svenska, som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Samtidigt upplever arbetsgivarna nu en allt större brist på arbetskraft och enligt Konjunkturinstitutet kommer efterfrågan på arbetskraft att vara fortsatt hög även de kommande åren.

Svårt att jämföra sysselsättningsgrad internationellt

Att jämföra arbetslöshet mellan länder är svårt eftersom begreppen har olika betydelse. Om man vill studera hur en arbetsmarknad ser ut så ska man jämföra hur stor del av befolkningen som är med i arbetskraften och hur många i befolkningen som jobbar, samt slutligen arbetslösheten. I Sverige räknas till exempel alla studenter som söker sommarjobb som arbetslösa medan systemet i Tyskland fungerar på ett annat sätt. I Tyskland så väljer också många kvinnor att överhuvudtaget inte söka jobb och då är de inte med i statistiken.

Arbetsmarknad = Den abstrakta marknad där arbetsgivare (köpare av arbetskraft) och arbetstagare (säljare av arbetskraft) möts, och erbjuder anställning eller arbetskraft.

Sysselsättningsgrad = Andel människor i arbete.

Arbetskraft = Den del av befolkningen som står till arbetsmarknadens förfogande.

Arbetslöshet = Andel arbetsföra människor utan jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.