Flyktingförläggningen Stora Ekeberg utanför Skara. Foto: TT

Sverige tar emot flest kvotflyktingar i EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tar emot överlägset flest kvotflyktingar av alla EU-länder, runt 1.900 om året. Ändå utgör de bara en liten del av samtliga som skulle behöva evakueras.

– Det är en droppe i havet. Men en väldigt viktig droppe i havet, säger Heidi Boener på UNHCR.

I år bedömer FN:s flyktingorgan UNHCR att 691.000 flyktingar jorden runt är i behov av evakuering från de flyktingläger de tillfälligt lever i. De räknas till några av världens mest utsatta flyktingar, och kallas ofta kvotflyktingar.

– Några av de här flyktingarna kommer inte överleva tills dess att de kan återvända till sitt hemland, säger Heidi Boener på UNHCR.

Fokus invandring

Regeringen bestämmer

Sverige har tagit emot kvotflyktingar inom ramen av FN sedan 1950-talet. I dag tillhör vi ett 20-tal länder i hela världen som har avtal med UNHCR. Det är regeringen som bestämmer hur många kvotflyktingar som ska tas emot varje år.

Sedan 2007 har den svenska kvoten legat på mellan 1.700 och 1.900, flest av alla EU-länder. Förra året tog Sverige emot drygt en tredjedel av unionens alla kvotflyktingar.

”Vi är tacksamma”

USA är det land i världen som tar emot allra flest, runt 50.000 om året. Därefter följer Kanada och Australien som vardera tar emot runt 5.000, vilket är ungefär lika många som EU-länderna tog tillsammans förra året.

Till skillnad från många andra länder tar Sverige emot kvotflyktingar både med medicinska behov och funktionshinder. Sverige ber ofta UNHCR att få ta emot de mest ömmande fallen.

– Sverige hanterar de här känsliga fallen väldigt bra. Vi är tacksamma att Sverige tar emot fallen som andra länder har svårt att ta emot, säger Heidi Boener.

Så många kvotflyktingar lovade EU-länderna att ta emot 2013

Sverige 1.900

Finland 750

Storbritannien 750

Danmark 500

Nederländerna 500

Tyskland 300

Belgien 100

Frankrike 100

Irland 80

Tjeckien 40

Rumänien 40 (2012/2013)

Portugal 30

Spanien 30

Totalt: 5.120

Kvotflykting (Enligt Nationalencyklopedin): Person som genom organiserad överföring kommer till ett asylland inom ramen för dess flyktingkvot med rätt att bosätta sig där permanent. En kvotflykting slipper både den ovisshet i tillståndsfrågan och den byråkratiska process som de asylsökande måste genomgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet